Muchy przenoszą groźne choroby - więcej niż myśleliśmy
Naukowcy odkryli, że muchy domowe przenoszą więcej chorób niż do tej pory podejrzewano.
Analizy DNA wykazały, że mucha domowa i rodzina plujkowatych mogą przenosić łącznie ponad 600 różnych bakterii. Wiele z nich wiąże się z infekcjami ludzi, w tym chorobami żołądka, zatruciami krwi i zapaleniem płuc.Eksperymenty wykazały, że muchy mogą przenosić bakterie na odnóżach i skrzydłach. Każdy krok zrobiony przez muchę domową może być krokiem w stronę transmisji żywych bakterii.- Ludzie mieli pewne pojęcie, że istnieją patogeny, które mogą być przenoszone przez muchy, ale nie wiedzieli - w jakim stopniu jest to prawdą - powiedział prof. Donald Bryant z Uniwersytetu Stanowego Penn.Naukowcy wykorzystali techniki sekwencjonowania DNA do zbadania drobnoustrojów występujących u much z gatunków Musca domestica i Chrysomya megacephala. Mucha domowa, wszechobecna na całym świecie, może przenosić 351 rodzajów bakterii. Drugi ze wspomnianych gatunków, który występuje w cieplejszym klimacie, może stanowić wektor dla 316 rodzajów drobnoustrojów. To niepokojące, gdyż muchy mogą zostać przeoczone przez urzędników zdrowia publicznego jako źródło wielu epidemii.- Uważamy, że muchy mogą stanowić mechanizm przekazywania patogenów, który został przeoczony przez urzędników zdrowia publicznego. Owady te mogą przyczyniać się do szybkiej transmisji patogenów w przypadku epidemii. To naprawdę może sprawić, że zastanowisz się dwa razy przed zjedzeniem sałatki ziemniaczanej na następnym pikniku - dodał Bryant.Naukowcy są przekonani, że muchy mogą być użyteczne - działając jako system wczesnego ostrzegania przed chorobami, a nawet żywe drony wysyłane w ciasne przestrzenie w poszukiwaniu drobnoustrojów.- W rzeczywistości muchy można celowo uwolnić jako niezależne drony bioniczne, które dostaną się nawet w najmniejsze przestrzenie - powiedział Stephan Schuster z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze.Muchy są jednymi z najczęstszych organizmów znajdowanych wokół martwych zwierząt. Są powszechne na obszarach miejskich, znajdziemy je w pobliżu zakładów przetwórstwa mięsnego, wysypisk śmieci i rzeźni.