Na globalne ocieplenie wpływa malejące pH wody w oceanach

Z najnowszych badań wynika, coraz większy wpływ na globalne ocieplenie ma malejące pH wody w oceanach.

pH wody w oceanach maleje
pH wody w oceanach maleje123RF/PICSEL

Naukowcy twierdzą, że dwutlenek węgla ułatwia promieniowaniu słonecznemu przenikanie przez atmosferę, ale jednocześnie zatrzymuję energię odbijaną od powierzchni globu - doprowadzając do powstawania efektu cieplarnianego.

Doprowadza to również do spadku poziomu pH wód w oceanach, co czyni je bardziej kwaśnymi i utrudnia planktonowi produkcję siarczku dimetylowego (DMS). Związek ten - uwalniany do atmosfery - ułatwia odbijanie docierającego do Ziemi promieniowania, a tym samym zmniejsza temperaturę na jej powierzchni.

Z symulacji przeprowadzonych przez badaczy wnika, że 18-procentowy spadek emisji DMS do 2100 roku spowoduje wzrost średniej globalnej temperatury o 0,48 stopnia Celsjusza.

"Jesteśmy pierwszym zespołem, który podkreślił wpływ zmian w globalnym obiegu siarki i związane z tym zakwaszenie oceanów na zmiany klimatyczne" - mówią naukowcy.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas