Nasze języki są w stanie wyczuć smak wody

Powszechnie wiadomo, że nasz język jest w stanie wyczuć pięć różnych smaków. Ale czy woda ma własny smak? Czy jesteśmy w stanie ją wyczuć podczas picia? Naukowcy są coraz bliżej rozwikłania tej zagadki.

Okazuje się, że nasz język wyczuwa także smak wody
Okazuje się, że nasz język wyczuwa także smak wody© Glowimages

Wszystko dlatego, że udało się zlokalizować szósty zmysł na języku, który wyewoluował, by odczuwać smak wody.

- Język potrafi wykryć różne kluczowe składniki odżywcze nazywane smakami - takie, jak sód, cukier czy aminokwasy. Jednak sposób, w jaki wyczuwamy wodę pozostaje nieznany. Wiele gatunków owadów jest w stanie "smakować" wodę, więc możliwe, że ssaki także mają podobny mechanizm do wykrywania tego płynu - powiedział Yuki Oka z Caltech, główny autor badań.

W 330 r. p.n.e. Arystoteles stwierdził, że woda nie ma własnego smaku i jedynie stanowi pożywkę dla potraw, które spożywaliśmy wcześniej. Przecież woda smakuje nieco inaczej po zjedzeniu czegoś słonego, słodkiego lub kwaśnego. Niedawne eksperymenty wykazały, że pewne rejony mózgu reagują na wodę, co sugeruje, że jej smak może być wykrywany, nawet jeżeli język w tym nie pomaga.

Zespół Okiego znalazł dowody na występowanie receptorów smaku na ssaczym języku, które wydają się reagować konkretnie na wodę pitną. Wszystko dzięki serii eksperymentów przeprowadzonych na myszach. Naukowcy mierzyli sygnały elektryczne z komórek receptorowych smaku (TRC) na czystą wodę i wiele typowych smaków. Zgodnie z oczekiwaniami, język reagował na pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, gorzki, słony i umami, ale także na smak wody.

- Nasze odkrycie było ekscytujące, ponieważ sugerowało, że niektóre komórki smakowe są w stanie wykrywać wodę - powiedział Dhruv Zocchi, jeden z naukowców biorących udział w eksperymencie.

Następnie uczeni postanowili inaktywować różne komórki receptorów smaku, aby sprawdzić, czy mysz nadal na nie reaguje, gdy zostaną zablokowane odpowiednie nerwy. Zgodnie z oczekiwaniami - gdy zablokowano receptor słonego smaku, gryzonie już go nie wykrywały, ale ze słodkim nie miały żadnego problemu. Co ciekawe, odkryto, że percepcja wody i kwaśnego smaku są ze sobą powiązane. Kolejne badania potwierdziły ten niezwykły związek.

Póki co, eksperymenty przeprowadzono tylko na myszach, więc nie ma żadnej pewności, że u ludzi jest tak samo.

Nauka BEZ fikcji: Najbardziej nieprzjemne zapachyVideo Brothers
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas