Niezdrowe jedzenie powoduje choroby psychiczne?
Nieprawidłowa dieta może podwyższać ryzyko wystąpienia choroby psychicznej u dziecka - stwierdzili australijsko-norwescy naukowcy.
Badacze przeanalizowali dane pozyskane od kilku tysięcy uczestników programu Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). W ramach eksperymentu zebrano szczegółowe informacje na temat diety kobiet w czasie ciąży oraz jadłospisu dzieci w wieku 18 miesięcy i 3 lat.
Wypełnione przez rodziców kwestionariusze obnażyły całą prawdę. U wielu dzieci 1,5-, 3- i 5-letnich naukowcy oszacowali symptomy lęku, depresji, zaburzeń zachowania oraz ADHD. Okazało się, że spożywane przez matki w czasie ciąży niezdrowe produkty, np. oczyszczone zboża, słodzone napoje i słone przekąski, miały wpływ na wystąpienie problemów behawioralnych u potomstwa.
U maluchów, które na wczesnych etapach życia jadły więcej niezdrowych pokarmów lub nie odżywiały się pokarmami bogatymi w składniki odżywcze, pojawiały się zarówno zaburzenia eksternalizujące, jak i internalizujące.
- Coraz bardziej oczywiste staje się, że dieta ma wpływ na zdrowie psychiczne osób reprezentujących różne grupy wiekowe - powiedziała Felice Jacki z Deakin University.
Teraz naukowcy chcą zbadać czy poprawa menu chorych psychicznie spowoduje u nich cofnięcie się choroby.