Niski poziom witaminy D grozi śmiercią
Badania przeprowadzone na 96 tys. Duńczyków wykazały, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej i w konsekwencji śmierci.
Zespół naukowców z Copenhagen University Hospital pod kierownictwem Shoaib Afzala przejrzał dane dotyczące poziomu witaminy D Duńczyków zbieranych od 1976 r. Okazało się, że w wielu przypadkach, niski poziom witaminy D był skorelowany z wystąpieniem chorób nowotworowych i przedwczesnym zgonem.
- Przeprowadziliśmy badania, w których zbadaliśmy związek między genami odpowiadającymi za trwały niski poziom witaminy D i śmiertelnością pacjentów. Geny związane z trwałym niskim poziomem witaminy D o 30 proc. zwiększały ryzyko przedwczesnego zgonu, a dokładniej o 40 proc. ryzyko śmierci z powodu choroby nowotworowej. Ważnym czynnikiem naszej pracy jest to, że udało nam się stworzyć związek przyczynowy - powiedział Afzal.
Ekspozycja na promienie słoneczne może pobudzać skórę do produkcji witaminy D, ale z kolei oparzenia słoneczne zwiększają ryzyko zachorowania na raka skóry. W przypadku niedoborów witaminy D, dieta bogata w ten związek może uzupełniać dzienne potrzeby.
Prawidłowy poziom witaminy D powinien wynosić zawsze powyżej 20 ng/ml, wartości poniżej 12 ng/ml prowadzą do krzywicy i osteomalacji.