Odkryto enzym, który hamuje tycie

Być może już wkrótce składnikiem ciast i innych smakołyków będzie cukier, który nie powoduje tycia. Kanadyjscy naukowcy odkryli enzym hamujący niekorzystny wpływ cukru na narządy wewnętrzne.

Czy już wkrótce słodyczami będzie można objadać się do woli?
Czy już wkrótce słodyczami będzie można objadać się do woli?123RF/PICSEL

Fosfataza glicerolo-3-fosforanu (G3PP) to enzym, który może rzucić nowe światło na leczenie otyłości. Każda cząsteczka G3PP potrafi zniszczyć nadmiary glukozy we krwi, które w normalnych okolicznościach są magazynowane pod postacią tłuszczu.

- Kiedy we krwi jest dużo glukozy, rośnie stężenie jej pochodnej - glicerolo-3-fosforanu. Metabolizm tej substancji może uszkadzać różne tkanki. Odkryliśmy, że G3PP rozkłada duże ilości nadmiarowego cukru i kieruje go poza komórkę. Chroni to narządy wewnętrzne przed glukotoksycznością - powiedział Marc Prentki, szef zespołu naukowców z University of Montreal Hospital Research Centre (CRCHUM).

G3PP zapobiega nadmiernemu magazynowaniu tłuszczu, a także ogranicza wszelkie problemy związane z cukrzycą. O istnieniu enzymu naukowcy wiedzą już od lat 60. ubiegłego wieku, ale do tej pory nie udawało się go namierzyć.

Teraz uczeni szukają naturalnych cząsteczek białkowych, które mogłyby aktywować G3PP. Dzięki temu w przyszłości możliwe będzie leczenie poważnych zaburzeń metabolicznych, w tym tych najtrudniejszych - nadwagi i otyłości.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas