Roślina schwytała salamandrę
Naukowcy odkryli, że rośliny mięsożerne dość często chwytają także jaszczurki.
Dzbaneczniki z rodziny mięsożernych roślin Nerpenthaceae i Sarraceniaceae są szeroko rozpowszechnione zarówno w Azji, jak i obu Amerykach. Ich liście są tak ukształtowane, aby owady i pająki mogły do nich wpaść i już się z takiej pułapki nie wydostać. Jeżeli nie utopią się w płynie zebranym na dnie dzbana, zwierzęta są rozkładane przez enzymy trawienne, skąd rośliny rekompensują sobie brak azotu w glebie.
Teskey Baldwin z Uniwersytetu w Guelph analizował dzbanecznika z Algonquin Park w Ontario, kiedy odkrył coś niezwykłego - salamandrę uwięzioną wewnątrz rośliny. Naukowcy spotkali się z doniesieniami, że azjatyckie rośliny mięsożerne mogą konsumować ptaki i myszy, jednak nigdy nie odnotowano przypadku zjedzenia kręgowca takich rozmiarów przez kanadyjskiego przedstawiciela rodziny Sarraceniaceae. Okazało się natomiast, że takie zachowanie jest stosunkowo powszechne.
Badania przeprowadzone przez zespół Baldwina na roślinach z tego regionu wykazały, że aż 20 proc. z nich miało w dzbanie salamandrę, a kilka nawet więcej niż jedno zwierzę.
Niestety, nie wiadomo, jak dokładnie jaszczurki zostały zwabione przez rośliny. Motywy, z powodu, których zwierzęta weszły na tak niebezpieczne terytorium, są niejasne. Jedną z potencjalnych przyczyn jest ucieczka przed drapieżnikami.