Stworzono cukierki, które ochronią przed próchnicą
Naukowcom udało się stworzyć innowacyjne cukierki, które chronią przed próchnicą.
Zespół naukowców z niemieckiej firmy biotechnologicznej ORGANOBALANCE pod kierownictwem Christine Lang stworzył łakocie, które zawierają martwe bakterie Lactobacillus paracasei. Powszechnie wiadomo, że zmniejszają one kolonizację zębów przez bakterie najczęściej wywołujące próchnicę - Streptococcus mutans.
Podczas żucia, bakterie S.mutans uwalniają się z powierzchni zębów i trafiają do śliny. Połknięcie lub wyplucie ich pozwala pozbyć się ich z jamy ustnej, ale te które w niej pozostaną ponownie uczepiają się zębów. Sposób znaleźli na to uczeni z Berlina.
Cukierki przeciwdziałające próchnicy zostały przetestowane na szczurach. Bakterie Lactobacillus paracasei tworząc koagregaty z Streptococcus mutans zapobiegały przywieraniu tych drugich do zębów. Przeprowadzone eksperymenty wykazały, że zjedzenie 4 specjalnych cukierków w trakcie doby znacząco obniżyło stężenie S.mutans w ślinie zażywających je osób.
Bardzo istotny dla praktycznego zastosowania cukierków jest fakt, że L. paracesei nie tworzą agregatów z pożytecznymi bakteriami jamy ustnej. Cukierki mogą trafić do powszechnego obiegu już w przyszłym roku.