Uwaga: Niektóre jogurty mają więcej cukru niż Cola
Wiele sprzedawanych jogurtów jest wręcz przepełnionych cukrem, a tymczasem społeczeństwo myśli o nich, jak o zdrowych produktach spożywczych. To błąd.
W Wielkiej Brytanii przeprowadzono zakrojone na szeroką skalę badania prawie 900 jogurtów sprzedawanych w tamtejszych supermarketach. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds wykazali, że organiczne jogurty należą do najbardziej słodkich - zawierają więcej cukru na 100 g niż Coca-Cola. Tylko jogurty naturalne i typu greckiego można sklasyfikować jako niskosłodzone.
Wyniki badań opublikowane w "BMJ Open" pojawiają się, gdy brytyjskie władze zachęcają producentów do zmniejszania ilości cukru spożywanego przez społeczeństwo. Jogurty zostały zidentyfikowane jako jeden z rodzajów żywności, którego w Wielkiej Brytanii powinno się zjadać więcej.
Najwięcej cukru mają desery jogurtowe - średnio 16,4 g na 100 g. W tej kategorii znalazły się także musy czekoladowe i kremy karmelowe. Z kolei jogurty często podawane dzieciom zawierają 10,8 g cukru na 100 g, co stanowi odpowiednik więcej niż dwóch kostek cukru. Dla porównania, 100 g Coca-Coli zawiera 9 g cukru.
Lekarze zalecają, aby dzieci w wieku 4-6 lat spożywały nie więcej niż 19 g cukru (5 kostek cukru) dziennie, zaś dzieci w wieku 7-10 lat spożywały mniej niż 24 g cukru dziennie. Aby produkt mógł zostać sklasyfikowany jako niskosłodzony, nie powinno być w nim więcej niż 5 g cukru na 100 g produktu. Tylko 9 proc. przebadanych jogurtów należało do tej kategorii.
Szacuje się, że do 2020 r. jogurty dostępne na półkach sklepowych będą zawierały o 20 proc. mniej cukru niż dzisiaj.