Zbyt wysoki poziom cukru wpływa na progresję COVID-19
Hiszpańscy naukowcy odkryli, że hiperglikemia (zbyt wysoki poziom cukru we krwi) w momencie przyjmowania do szpitala, jest kluczowym czynnikiem wpływającym na ciężkość przebiegu COVID-19.
Wyniki badań opublikowane w "Annals of Medicine" przez zespół Francisco Javiera Carrasco-Sancheza rzucają nowe światło na czynniki wpływające na ciężkość przebiegu COVID-19. Hiszpańscy naukowcy przebadali 11 000 pacjentów z potwierdzoną infekcją SARS-CoV-2 do maja 2020 r. zgłoszonych w ogólnokrajowym hiszpańskim rejestrze ze 109 szpitali. Okazało się, że hiperglikemia (niezależnie od przebiegu infekcji) wpływała na progresję choroby.
Osoby ze zbyt wysokim poziomem glukozy były ponad dwa razy bardziej narażone na zgon z powodu COVID-19 od tych z prawidłowym poziomem glukozy. Osoby cierpiące na hiperglikemię były również znacznie bardziej narażone na ciężkie powikłania i konieczność mechanicznej wentylacji oddechowej.
- Wyniki te dostarczyły prostego i praktycznego sposobu na ocenę ryzyka zgonu u hospitalizowanych pacjentów z COVID-19. Dlatego nie należy pomijać hiperglikemii przy przyjęciu, lecz raczej ją wykryć, aby poprawić leczenie pacjentów z cukrzycą - powiedział Carrasco-Sánchez.
Wyniki te potwierdzają wcześniejsze obserwacje, że poziom glukozy we krwi ma wpływ na progresję infekcji SARS-CoV-2.
- Zaskakującym odkryciem było działanie hiperglikemii w populacji bezcukrzycowej i że stężenie glukozy powyżej 140 mg/dl (nieznacznie podwyższone) zwiększa ryzyko zgonu - wyjaśnił Carrasco-Sánchez.
Chociaż pomiar stężenia glukozy we krwi przy przyjęciu jest rutynowy w większości krajów na całym świecie, nieznacznie podwyższony poziom u osoby bez cukrzycy może nie być uznany za istotny.