Esktrakt z pomidorów skuteczny w walce z rakiem

San Marzano oraz Corbarino - to dwie odmiany pomidora pochodzące z południa Włoch, które mogą zainteresować cały świat nie ze względu na swój smak, lecz właściwości lecznicze. Okazuje się bowiem, że ekstrakt z nich powstrzymuje rozrost komórek raka żołądka.

San Marzano oraz Corbarino - to dwie odmiany pomidora pochodzące z południa Włoch, które mogą zainteresować cały świat nie ze względu na swój smak, lecz właściwości lecznicze. Okazuje się bowiem, że ekstrakt z nich powstrzymuje rozrost komórek raka żołądka.

Włoscy i Amerykańscy lekarze analizując pomidory chcieli odkryć w nich sekret (a przynajmniej jeden z sekretów) diety śródziemnomorskiej, w której pomidory są bardzo powszechne, i która znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości.

W szeregu eksperymentów sprawdzano jak liofilowe ekstrakty z pomidorów radzą sobie z różnymi komórkami nowotworowymi i okazało się, że skuteczność wykazują tu odmiany San Marzano i Corbarino, które wstrzymują rozwój i namnażanie komórek rakowych, a więc zatrzymują rozprzestrzenianie się nowotworu żołądka hamując ich metaboliczne procesy i wreszcie prowadząc do ich naturalnej śmierci przez apoptozę.

Wskazuje to, że pomidory mogą być skuteczną pomocą nie tylko w zapobieganiu rakowi, ale także mogą służyć jako suplementacja wspomagająca klasyczną terapię.

Źródło: ,Zdj.: CC0

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas