Jak zrobić przezroczyste czipsy?

Planujecie zorganizowanie wyjątkowej imprezy i chcielibyście żeby wasi goście zapamiętali ją na długo? Jednym ze sposobów na to może być przygotowanie niecodziennych potraw i przekąsek. Wbrew pozorom nie muszą być to bardzo drogie i wykwintne dania przyrządzane przez światowej sławy kucharzy, których honorarium przekroczyłoby roczne dochody niejednego Polaka.

Planujecie zorganizowanie wyjątkowej imprezy i chcielibyście żeby wasi goście zapamiętali ją na długo? Jednym ze sposobów na to może być przygotowanie niecodziennych potraw i przekąsek. Wbrew pozorom nie muszą być to bardzo drogie i wykwintne dania przyrządzane przez światowej sławy kucharzy, których honorarium przekroczyłoby roczne dochody niejednego Polaka.

Planujecie zorganizowanie wyjątkowej imprezy i chcielibyście żeby wasi goście zapamiętali ją na długo? Jednym ze sposobów na to może być przygotowanie niecodziennych potraw i przekąsek. Wbrew pozorom nie muszą być to bardzo drogie i wykwintne dania przyrządzane przez światowej sławy kucharzy, których honorarium przekroczyłoby roczne dochody niejednego Polaka. Nawet z podstawowych składników można wyczarować coś tak niezwykłego jak przezroczyste czipsy.

Z pewnością wielu z was pomyślało, że potrawa taka zawiera więcej chemii niż najtańsze parówki z supermarketu. Nic bardziej mylnego, do przygotowania przeźroczystych czipsów wystarczy dosłownie kilka bardzo tanich i powszechnie dostępnych produktów. Na pomysł stworzenia szklistych czipsów wpadł Hamid Salimian, który na co dzień pełni funkcję szefa kanadyjskiej restauracji Diva at the Met. Nie wiemy dokładnie, co konkretnie zainspirowało go do tego przedsięwzięcia, ale na szczęście eksperymenty kulinarne zakończyły się powodzeniem.

Reklama

Do przygotowania porcji szklanych czipsów potrzebować będziemy jedynie:

-ośmiu, najlepiej żółtych ziemniaków (odmiana Yukon Gold)

-250 oliwy z oliwek

- łyżkę stołową soli (najlepiej koszernej)

-4 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej

-1 l gorącej wody

Pierwszym etapem jest wzdłużne ponacinanie ziemniaków nożem, na głębokość ok. 2 cm a potem zalewamy je oliwą i dodajemy odrobinę soli. Następnie nagrzewamy piekarnik do 230 st. Celsjusza, do którego wstawiamy ziemniaki z oliwą na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i zalewamy ziemniaki gorącą wodą o temperaturze 95 st. Celsjusza i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu odcedzamy otrzymaną miksturę i pozostawiamy ją do ostudzenia.

Po ostudzeniu przelewamy wywar z ziemniaków do garnka i mieszając go na gazie z 4 łyżkami skrobi ziemniaczanej aż do osiągnięcia wrzenia. Kiedy to nastąpi nasz płyn powinien mieć konsystencję żelu. Gdy osiągniemy już pożądany efekt na arkuszu papieru do pieczenia rozprowadzamy cienką warstwę żelu o grubości około 3 mm. W tym momencie następuje najdłuższy etap czyli suszenie. Ponownie nagrzewamy piekarnik do około 60 st. Celsjusza i wkładamy do niego papier z warstwą żelu i zostawiamy to na około 3 godziny. Gdy żel zmieni się w skorupę ostrożnie łamiemy go na mniejsze kawałki, które będziemy smażyć na rozgrzanej patelni. Ten moment jest kluczowy dla powodzenia całej akcji dlatego też musimy zachować dużą ostrożność. Każdego czipsa smażymy aż stanie się on chrupki i przeźroczysty.

Po zdjęciu z patelni doprawiamy nasze czipsy najlepiej solą koszerną i gotowe!


 

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy