Już niedługo będziemy pić sztuczne mleko

Po wyhodowaniu sztucznego mięsa, teraz przyszedł czas na sztuczne mleko. Naukowcy z firmy Muufr eksperymentują z mlekiem krowim i kozim. W trakcie testów badacze ustalili najważniejsze składniki mleka, które decydują o jego walorach odżywczych, smakowych czy zapachowych.

Po wyhodowaniu sztucznego mięsa, teraz przyszedł czas na sztuczne mleko. Naukowcy z firmy Muufr eksperymentują z mlekiem krowim i kozim. W trakcie testów badacze ustalili najważniejsze składniki mleka, które decydują o jego walorach odżywczych, smakowych czy zapachowych.

Po wyhodowaniu , teraz przyszedł czas na sztuczne mleko. Naukowcy z firmy Muufr eksperymentują z mlekiem krowim i kozim. W trakcie testów badacze ustalili najważniejsze składniki mleka, które decydują o jego walorach odżywczych, smakowych czy zapachowych.

Te składniki to sześć białek oraz osiem kwasów tłuszczowych, które znajdują się w wszystkich rodzajach mlek zwierzęcych, wyróżnia je tylko ich proporcja. Naukowcy opracowali już odpowiednie receptury i rozpoczęli testową produkcję "białego płynu", która odbywać się będzie podobnie jak w przypadku piwa.

Reklama

Sztuczne mleko będzie idealnie nadawać się do produkcji np. serów, które, według badaczy, mają nie ustępować jakością tym wytwarzany z normalnego mleka. "Biały płyn" wejdzie do masowej produkcji już za 3 lata.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy