Już niedługo mniej cukru w czekoladzie

Największy producent żywności na świecie - firma Nestle - pochwaliła się właśnie, że jej chemicy znaleźli metodę na nadanie innej struktury cukrowi, dzięki czemu rozpuszcza się on szybciej, wobec czego można go dodać do czekolady mniej, i to aż o 40% - bez żadnej zmiany smaku.

Największy producent żywności na świecie - firma Nestle - pochwaliła się właśnie, że jej chemicy znaleźli metodę na nadanie innej struktury cukrowi, dzięki czemu rozpuszcza się on szybciej, wobec czego można go dodać do czekolady mniej, i to aż o 40% - bez żadnej zmiany smaku.

Największy producent żywności na świecie - firma Nestle - pochwaliła się właśnie, że jej chemicy znaleźli metodę na nadanie innej struktury cukrowi, dzięki czemu rozpuszcza się on szybciej, wobec czego można go dodać do czekolady mniej, i to aż o 40% - bez żadnej zmiany smaku.

Szwajcarska korporacja już niedługo - w roku 2018 - zamierza wprowadzić nową czekoladę na rynek, ale wcześniej zamierza swoją nową procedurę opatentować i nie można się TEMU dziwić - słodycze mogą się bowiem dzięki temu stać zdrowsze, a jednocześnie Nestle zaoszczędzi na cukrze (choć oczywiście nie znamy szczegółów nowego procesu technologicznego, który może być wymagający pod kątem ekonomicznym).

Reklama

Jednak już samo to, że czekolada będzie zdrowsza, w czasach gdy aktywnie dbamy o zdrowie, powinno dać szwajcarskiemu koncernowi przewagę nad konkurencją.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy