Kawa obniża ryzyko popełnienia samobójstwa
Jak donoszą naukowcy z Harvard School of Public Health, którzy za obiekt swoich badań wzięli sobie jedną z największych i najpyszniejszych używek świata, czyli kawę, stwierdzili, że spożywanie jej w większych ilościach może znacząco obniżyć nam prawdopodobieństwo chęci popełnienia samobójstwa.
Jak donoszą naukowcy z Harvard School of Public Health, którzy za obiekt swoich badań wzięli sobie jedną z największych i najpyszniejszych używek świata, czyli kawę, stwierdzili, że spożywanie jej w większych ilościach może znacząco obniżyć nam prawdopodobieństwo chęci popełnienia samobójstwa.
Z przeanalizowanych przez naukowców danych, zgromadzonych w trakcie trzech różnych testów, stwierdzono, że u osób pijących od 2 do 4 kaw dziennie, ryzyko samobójstwa jest o aż 50 procent mniejsze niż u osób w ogóle nie spożywających tego aromatycznego napoju.
Dane wykorzystane do badań zebrano pomiędzy 1988 a 2007 rokiem i obejmowały one 200 tysięcy osób, w tym 277 przypadków samobójstw. Naukowcy sugerują, że to właśnie kofeina odpowiada za lepsze samopoczucie u osób ją spożywających, gdyż prowadzi do wzrostu produkcji serotoniny, dopaminy i noradrenaliny.