Kontroluj żywność smartfonem

Wielu z nas z pewnością wielokrotnie spotkało się z sytuacją, gdy w czasie kupowania warzyw i owoców nie byliśmy w stanie określić ich jakości, a także stopnia dojrzałości. Prawdopodobnie tego typu problemy to przeszłość, wszystko dzięki nowemu spektrometrowi.

Wielu z nas z pewnością wielokrotnie spotkało się z sytuacją, gdy w czasie kupowania warzyw i owoców nie byliśmy w stanie określić ich jakości, a także stopnia dojrzałości. Prawdopodobnie tego typu problemy to przeszłość, wszystko dzięki nowemu spektrometrowi.

Naukowcy z niemieckiego Fraunhofer Institut opracowali urządzenie IPMS, które pozwala sprawdzić w produktach spożywczych parametry takie jak ilość wody czy poziom białka. Dzięki temu klienci nie będą musieli polegać wyłącznie na organoleptycznym badaniu np owoców, które nawet mimo tego, że wyglądają atrakcyjnie na zewnątrz, a w środku mogą być zgniłe.

Urządzenie to może być stosowane w przypadku każdego produktu spożywczego, również wtedy, gdy jest ono osłonięte cienką warstwą opakowania. IPMS analizuje odbicie światła podczerwonego i porównuje je z informacjami zawartymi w systemie.

Pomysł ten nie należy do najnowszych jednak dzięki rozwiązaniom zastosowanym przez niemieckich naukowców udało się zbudować dużo mniejsze i tańsze urządzenia, które w niedługim czasie będą mogły trafić nawet do smartfonów. W połączeniu z odpowiednią aplikacją będziemy mogli bez problemu wybrać w pełni wartościowy produkt. Autorzy projektu spodziewają się, że na dobre technologia ta powinna zagościć w urządzeniach mobilnych za 3-5 lat. Trwają również starania by spektrometr IPMS mógł być wykorzystywany do kontroli jakości leków, kosmetyków, a nawet pieniędzy i innych papierów wartościowych.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas