Masowe wymieranie groźne także dla nas

Coraz większa grupa naukowców zwraca uwage na to, że obecnie trwa już kolejne, szóste wielkie wymieranie, a grupa badaczy z organizacji Bioversity International wskazuje, że jest to problem nie tylko dla samych gatunków bezpośrednio zagrożonych wymarciem, lecz także dla człowieka.

Coraz większa grupa naukowców zwraca uwage na to, że obecnie trwa już kolejne, szóste wielkie wymieranie, a grupa badaczy z organizacji Bioversity International wskazuje, że jest to problem nie tylko dla samych gatunków bezpośrednio zagrożonych wymarciem, lecz także dla człowieka.

Coraz większa grupa naukowców zwraca uwagę na to, że obecnie trwa już kolejne, szóste wielkie wymieranie, a grupa badaczy z organizacji Bioversity International wskazuje, że jest to problem nie tylko dla samych gatunków bezpośrednio zagrożonych wymarciem, lecz także dla człowieka.

Zdaniem autorów raportu, całe źródło naszego pożywienia jest zbyt wąskie - opiera się ono w zasadzie na 12 różnych roślinach i pięciu gatunkach zwierząt, co może skończyć się tragicznie w obliczu postępujących zmian klimatu czy choćby potencjalnych chorób, które tych roślin i zwierząt mogą dotknąć (skutki tego zbyt dobrze poznali Irlandczycy podczas wielkiego głodu w XIX wieku, gdy pewien pierwotniak zaatakował uprawy ziemniaka w całej Europie).

Reklama

Według nich, ma to już dziś negatywne skutki dla naszego zdrowia - mało zróżnicowana dieta prowadzi z jednej strony, w społeczeństwach bogatych do plagi otyłości i związanych z tym chorób, a z drugiej, w krajach biednych - do niedożywienia i całego szeregu związanych z tym problemów.

Co w takim razie powinniśmy robić? Rozwiązaniem mogą tu być mniej znane gatunki roślin, które potrafią być bardzo pożywne i łatwe w uprawie na całym świecie, a znane są tylko w niektórych zakątkach globu. Rośliny te mogą nie tylko być zamiennikiem znanych już upraw, ale także pomagać im - wcześniej dowiedziono już bowiem, że uprawa w monokulturach nie jest wcale wydajna i zdrowa, a dużo lepsze efekty można uzyskać "mieszając" różne gatunki, dzięki czemu można też uniknąć stosowania ton chemikaliów.

Organizacja stojąca za raportem ma zamiar współpracować z korporacjami jak i z rządami, aby wprowadzić na nasze stoły więcej różnorodności, abyśmy i my nie skończyli jako gatunek zagrożony wymarciem.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy