Mniej kalorii - dłuższe i zdrowsze życie
Naukowcom z Uniwersytetu Wisconsin-Madison oraz National Institute on Aging udało się właśnie potwierdzić dość kontrowersyjny fakt - otóż ograniczenie spożywanych kalorii u makaków prowadzi do tego, że zwierzęta te żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem.
Naukowcom z Uniwersytetu Wisconsin-Madison oraz National Institute on Aging udało się właśnie potwierdzić dość kontrowersyjny fakt - otóż ograniczenie spożywanych kalorii u makaków prowadzi do tego, że zwierzęta te żyją dłużej i cieszą się lepszym zdrowiem.
Dwa konkurencyjne zespoły prowadziły te badania z tego względu, że badacze z Uniwersytetu Wisconsin-Madison potwierdzili parę lat temu, że zmniejszenie ilości pokarmu u małp poprawia ich zdrowie, redukuje ilość chorób (zarówno raka jak i na przykład schorzeń układu sercowo-naczyniowego) i średnio wydłuża życie, ale naukowcy z NIA przeprowadzili podobne badania, które wyników tych nie potwierdziły.
Teraz, po dogłębnej analizie zbieranych przez wiele lat danych, potwierdziła się pierwsza, bardziej optymistyczna wersja. A naukowcy wiedzą też dokładnie skąd się wzięła rozbieżność.
Otóż pominięto pierwotnie tak istotne czynniki jak płeć badanych osobników, dokładną dietę jak i wiek, w jakim zwierzęta rozpoczęły "głodówkę" (w cudzysłowie, bo nikt oczywiście ich nie głodził, dostawały nieco mniej jedzenia). A okazało się, że te czynniki wpłynęły na wynik całego badania, bo mniejsze spożycie jest dobre dla starszych osobników, podczas gdy u młodych tak pozytywnego efektu nie widać (odmiennie niż u szczurów, gdzie dużo wcześniej widać efekt skromniejszej diety). Inaczej też reagowały na zmianę diety samice od samców, a także do wyraźnych różnic prowadził sam skład diety - oczywiście zdrowsza była ta naturalna, zawierająca mniej cukrów.
Oczywiście trzeba by to jeszcze potwierdzić u ludzi, ale konkluzja wydaje się jasna - warto jeść nieco mniej, a można dłużej cieszyć się pełnią zdrowia.
Źródło: , Zdj.: CC0