Mozzarella idealnym serem do pizzy

Nie da się ukryć, że dla dużej ilości z nas pizza jest daniem idealnym, oczywiście pod warunkiem, iż nie cierpimy na jedną z przykrych chorób wykluczających z naszego menu ten przysmak, jak np. nietolerancja laktozy. Tak czy inaczej, ostatnio okazało się, że dla niektórych ludzi pizza jest również przedmiotem poważnych badań naukowych!

Nie da się ukryć, że dla dużej ilości z nas pizza jest daniem idealnym, oczywiście pod warunkiem, iż nie cierpimy na jedną z przykrych chorób wykluczających z naszego menu ten przysmak, jak np. nietolerancja laktozy. Tak czy inaczej, ostatnio okazało się, że dla niektórych ludzi pizza jest również przedmiotem poważnych badań naukowych!

W magazynie nazwanym „Quantification of Pizza Baking Properties of Different Cheeses, and Their Correlation with Cheese Functionality” ukazało się właśnie sprawozdanie z badań, które udowadniały, dlaczego to właśnie mozzarella jest idealnym serem do pizzy. Zdaniem naukowców ten właśnie gatunek sera jest najlepszy, bo ma naturalną zdolność do rozciągania się, co pozwala na wytworzenie podczas pieczenia charakterystycznych bąbli. Podobnego efektu nie uzyskamy korzystając z żadnego innego popularnego sera, jak np. cheddar, edamski czy gruyere.

Pewnie i tak wydaje się Wam, że to wszystko ściema, a naukowcy po prostu bardzo lubią pizzę, więc szukali wymówki, żeby móc jeść jej całe mnóstwo, ale i na ten zarzut mają oni odpowiedź. Uważają bowiem, że dzięki swoim badaniom uzyskali wiedzę pozwalającą na stworzenie m.in. zdrowszej alternatywy sera, ale smakującej i wyglądającej identycznie.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas