Niepsujące się jabłka w drodze na rynek

Jabłka mają to do siebie, że z czasem, pod wpływem powietrza brązowieją. Ale już niedługo - na amerykański rynek zmierza bowiem zmodyfikowana genetycznie przez firmę Okanagan Specialty Fruits odmiana nazwana Arctic Apples.

Jabłka mają to do siebie, że z czasem, pod wpływem powietrza brązowieją. Ale już niedługo - na amerykański rynek zmierza bowiem zmodyfikowana genetycznie przez firmę Okanagan Specialty Fruits odmiana nazwana Arctic Apples.

Jabłka mają to do siebie, że z czasem, pod wpływem powietrza brązowieją. Ale już niedługo - na amerykański rynek zmierza bowiem zmodyfikowana genetycznie przez firmę Okanagan Specialty Fruits odmiana nazwana Arctic Apples.

Za efekt ten odpowiada w owocach enzym zwany oksydazą polifenolową, który w obecności tlenu prowadzi do produkcji naturalnych polimerów o brązowej barwie - melanin. Efekt ten dotyczy nie tylko jabłek, lecz także na przykład kakaowca czy kawy - to właśnie jemu zawdzięczamy, że czekolada, którą jemy czy też pita przez nas kawa ma taką właśnie barwę.

Reklama

Zmodyfikowane jabłka posiadają dodatkowy gen przeciwdziałający temu efektowi tak efektywnie, że brązowienie zajmuje im aż trzy tygodnie, dlatego też producent chce wystawiać je w plastrach - by ludzie naocznie mogli się przekonać o ich niezwykłych właściwościach.

Poza tym genem nie różnią się one absolutnie niczym od innych jabłek. Początkowo na terenie Stanów Zjednoczonych zasadzone ma zostać 85 tysięcy drzewek z nowymi jabłkami, a do roku 2018 kolejne 800 tysięcy.

Źródło: , Zdj.: screenshot YouTube/ArcticApples

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy