Reklama

Nowy konkurs XPrize. Do zgarnięcia jest 15 milionów dolarów za żywność przyszłości

Jeśli macie pomysł, w jaki sposób zrewolucjonizować globalny przemysł żywieniowy, to teraz może być najlepszy czas, by się nim podzielić, bo w grę wchodzą naprawdę spore pieniądze.

XPrize, czyli organizacja non-profit fundująca nagrody za osiągnięcie wymaganych kryteriów w różnych dziedzinach nauki i techniki, w celu stymulacji publicznego współzawodnictwa, ogłosiła właśnie nowy konkurs. Dosłownie tydzień po tym, jak dowiedzieliśmy się, że jeszcze w tym roku w jednej z restauracji w Singapurze będzie można zjeść mięso wyhodowane w laboratorium, a konkretniej nuggetsy z kurczaka, wystartowała inicjatywa, której celem są nowe technologie, mające szansę zrewolucjonizować globalny przemysł żywieniowy. 

Reklama

Zadanie nie jest łatwe, bo choć ochotnicy mają 4 lata na opracowanie alternatywy dla mięsa, to ich rozwiązanie ma wyglądać, smakować, pachnieć, przypominać w dotyku i gotować się jak klasyczny filet rybny czy filet z piersi kurczaka. Muszą też wykazać, że ich podejście jest zrównoważone i że mogą skalować je w taki sposób, by sprostać globalnemu zapotrzebowaniu. Inspiracji do konkursu dostarczył dopiero co opublikowany przez XPrize raport Future of Food Impact Roadmap, w którym organizacja wskazuje na 12 przełomowych możliwości, które pewnego dnia będą miały szansę stać się zrównoważonym globalnym łańcuchem dostawczym. 

Jedna z nich podejmuje kwestię alternatywnego źródło białka, co zostało wskazane jako jedna z krytycznych potrzeb - zdaniem autorów raportu potrzebujemy tu znaczących technologicznych ulepszeń, spadku cen i zauważalnej zmiany nawyków konsumenckich, a wszystko to przy pozytywnych skutkach zdrowotnych i efektach środowiskowych w stosunku do klasycznego białka zwierzęcego. Wydaje się, że mięso laboratoryjne idealnie wpisuje się w te potrzeby, bo jak mówił Josh Tetrick, założyciel i CEO firmy Eat Just, przy okazji wprowadzenia tego typu mięsa do Singapuru: -  In vitro bierze prawdziwe mięso - kurczaka, wołowinę czy jagnięcinę i produkuje prawdziwe mięso, bez konieczności zabijania zwierząt. Z pojedynczej komórki możesz stworzyć nieograniczoną ilość mięsa bez antybiotyków, bez deforestacji pojedynczego ara ziemi. 

Możliwość produkcji dużej ilości mięsa w ten sposób jest zaś kluczowa, bo jak przewiduje Organizacja Narodów Zjednoczonych, zmiany klimatyczne doprowadzą do redukcji 25% połowów ryb na świecie, które z kolei odpowiadają za 17%  światowego zapotrzebowania na białko zwierzęce, przez co niektóre społeczności stracić mogą swoje główne źródło białka. Rejestracja do konkursu Feed the Next Billion zostanie zamknięta 28 kwietnia przyszłego roku, a zwycięzcy mogą liczyć na 15 mln USD do podziału.

Źródło: GeekWeek.pl/XPrize 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy