Nowy konkurs XPrize. Do zgarnięcia jest 15 milionów dolarów za żywność przyszłości

Jeśli macie pomysł, w jaki sposób zrewolucjonizować globalny przemysł żywieniowy, to teraz może być najlepszy czas, by się nim podzielić, bo w grę wchodzą naprawdę spore pieniądze.

Nowy konkurs XPrize. Do zgarnięcia jest 15 milionów dolarów za żywność przyszłości
Nowy konkurs XPrize. Do zgarnięcia jest 15 milionów dolarów za żywność przyszłościGeekweek

XPrize, czyli organizacja non-profit fundująca nagrody za osiągnięcie wymaganych kryteriów w różnych dziedzinach nauki i techniki, w celu stymulacji publicznego współzawodnictwa, ogłosiła właśnie nowy konkurs. Dosłownie tydzień po tym, jak dowiedzieliśmy się, że jeszcze w tym roku w jednej z restauracji w Singapurze będzie można zjeść mięso wyhodowane w laboratorium, a konkretniej nuggetsy z kurczaka, wystartowała inicjatywa, której celem są nowe technologie, mające szansę zrewolucjonizować globalny przemysł żywieniowy.

Zadanie nie jest łatwe, bo choć ochotnicy mają 4 lata na opracowanie alternatywy dla mięsa, to ich rozwiązanie ma wyglądać, smakować, pachnieć, przypominać w dotyku i gotować się jak klasyczny filet rybny czy filet z piersi kurczaka. Muszą też wykazać, że ich podejście jest zrównoważone i że mogą skalować je w taki sposób, by sprostać globalnemu zapotrzebowaniu. Inspiracji do konkursu dostarczył dopiero co opublikowany przez XPrize raport Future of Food Impact Roadmap, w którym organizacja wskazuje na 12 przełomowych możliwości, które pewnego dnia będą miały szansę stać się zrównoważonym globalnym łańcuchem dostawczym.

Jedna z nich podejmuje kwestię alternatywnego źródło białka, co zostało wskazane jako jedna z krytycznych potrzeb - zdaniem autorów raportu potrzebujemy tu znaczących technologicznych ulepszeń, spadku cen i zauważalnej zmiany nawyków konsumenckich, a wszystko to przy pozytywnych skutkach zdrowotnych i efektach środowiskowych w stosunku do klasycznego białka zwierzęcego. Wydaje się, że mięso laboratoryjne idealnie wpisuje się w te potrzeby, bo jak mówił Josh Tetrick, założyciel i CEO firmy Eat Just, przy okazji wprowadzenia tego typu mięsa do Singapuru: -  In vitro bierze prawdziwe mięso - kurczaka, wołowinę czy jagnięcinę i produkuje prawdziwe mięso, bez konieczności zabijania zwierząt. Z pojedynczej komórki możesz stworzyć nieograniczoną ilość mięsa bez antybiotyków, bez deforestacji pojedynczego ara ziemi.

Możliwość produkcji dużej ilości mięsa w ten sposób jest zaś kluczowa, bo jak przewiduje Organizacja Narodów Zjednoczonych, zmiany klimatyczne doprowadzą do redukcji 25% połowów ryb na świecie, które z kolei odpowiadają za 17%  światowego zapotrzebowania na białko zwierzęce, przez co niektóre społeczności stracić mogą swoje główne źródło białka. Rejestracja do konkursu Feed the Next Billion zostanie zamknięta 28 kwietnia przyszłego roku, a zwycięzcy mogą liczyć na 15 mln USD do podziału.

Źródło: GeekWeek.pl/XPrize

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas