Odkryto metodę na szybkie postarzanie brandy

W dużej mierze za wysoką cenę alkoholi takich jak whiskey czy brandy odpowiada fakt, że lepsze z tych alkoholi trzeba dłużej postarzać - leżakują one w beczkach przez długie miesiące czy nawet lata czekając aż nabiorą szlachetniejszego smaku. Ale już niedługo - producenci odkryli bowiem metodę na znaczne przyspieszenie tego procesu.

W dużej mierze za wysoką cenę alkoholi takich jak whiskey czy brandy odpowiada fakt, że lepsze z tych alkoholi trzeba dłużej postarzać - leżakują one w beczkach przez długie miesiące czy nawet lata czekając aż nabiorą szlachetniejszego smaku. Ale już niedługo - producenci odkryli bowiem metodę na znaczne przyspieszenie tego procesu.

Podczas procesu postarzania alkohol musi po prostu leżeć w dębowych beczkach, gdzie wchodzi on w reakcję z drewnem i tlenem tworząc związki, które dają trunkom wytrawny smak. Jest to proces bardzo powolny, a zatem także drogi, ale naukowcy z Uniwersytetu w Kadyksie odkryli metodę na znacznie jego skrócenie, a co za tym idzie obniżenie ceny.

W trakcie procesu tego alkohol mieszany jest z dębowymi płatkami, a następnie taka mieszanka jest potraktowana ultradźwiękami, które wytwarzają ciśnienie w tkankach roślinnych powodując, że te rozpadają się uwalniając wszystko co najlepsze (czyli zawarte w swoim wnętrzu aromatyczne estry).

Efekt jest podobno doskonały - zawodowi kiperzy podczas ślepej próby nie byli w stanie odróżnić tak stworzonej brandy od tej, która spędziła w beczkach wiele lat.

Alkohol taki nie będzie spełniał norm pozwalających nazywać go brandy, ale jeśli smak będzie identyczny, a cena dużo niższa to czy komuś to będzie przeszkadzało?

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas