Piana tajemnicą zimnego piwa

Temperatura to jeden z najważniejszych czynników decydujących o smaku i przyjemności z picia piwa. Dlatego też producenci i wynalazcy od dawna starają się opracować metodę, która pozwoli utrzymać idealną temperaturę przez cały czas spożywania tego napoju. Bardzo blisko osiągnięcia tego rezultatu jest pewien browar z Japonii.

Temperatura to jeden z najważniejszych czynników decydujących o smaku i przyjemności z picia piwa. Dlatego też producenci i wynalazcy od dawna starają się opracować metodę, która pozwoli utrzymać idealną temperaturę przez cały czas spożywania tego napoju. Bardzo blisko osiągnięcia tego rezultatu jest pewien browar z Japonii.

Tajemnicą utrzymania pożądanej temperatury japońskiego piwa Kirin od teraz jest zmrożona piana. Specjalny automat schładza ją do temperatury -5 stopni Celsjusza, a barman nakłada ją niczym lody. Gęsta pianka pełni rolę warstwy izolacyjnej dzięki, której piwo zachowa swoją temperaturę przez ponad 30 minut.

Inną zaletą takiego rozwiązania jest także zatrzymanie ulatniania się dwutlenku węgla, który także na spory wpływ na smak piwa. Niestety jak wszystkie wynalazki tak i ten ma swoje słabe punkty. Jednym z nich jest konieczność dość szybkiego spożywania napoju jeśli chcemy uniknąć jego rozcieńczenia przez topniejącą pianę. Ucierpią na tym zwłaszcza osoby, dla których piwo jest nieodłącznym dodatkiem w czasie spotkań towarzyskich.

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas