Piękna sztuka dekoracji kawy
Już kilka razy pokazywaliśmy Wam, jak pięknie można udekorować filiżankę kawy, abyśmy mieli jeszcze większą przyjemność picia z niej o poranku. Dzisiaj ponownie mamy dla Was sporą kolekcję zdjęć z najnowszymi wzorami, jakie obecnie są w modzie.
Już kilka razy pokazywaliśmy Wam, jak pięknie można udekorować filiżankę kawy, abyśmy mieli jeszcze większą przyjemność picia z niej o poranku. Dzisiaj ponownie mamy dla Was sporą kolekcję zdjęć z najnowszymi wzorami, jakie obecnie są w modzie.
Jak powiedział jeden z mistrzów przyrządzania takich dzieł, w rysowaniu na kawie, czyli w sztuce latte art, liczy się przede wszystkim praktyka i talent. Do tworzenia wzorów potrzebne jest perfekcyjne espresso z creama i idealnie spienione mleko o gładkiej powierzchni, a także odpowiedni dzbanek z ostrym dzióbkiem.Na początek musisz zaopatrzyć się albo w ręczny spieniacz do mleka, najlepiej o pojemności 250 ml, albo dobrej jakości ekspres do kawy, który ma dyszę do spieniania mleka.
Bardzo ważny jest też metalowy dzbanek (idealny będzie taki o pojemności 0,6 l), który służy do wlewania mleka na powierzchnię kawy. Mleko powinno być tłuste, najlepiej 3,5-procentowe. Jeśli używamy spieniacza ręcznego, musimy je najpierw podgrzać do około 60 stopni. Wtedy z mleka wytrąca się laktoza, dzięki czemu nabiera ono jogurtowej konsystencji i łatwiej formować wzory na powierzchni kawy.