Pomidory będą smakować jak dawniej

Pomidor jest warzywem, które chyba najbardziej ucierpiało na masowej produkcji rolnej - stało się ono pozbawionym smaku i soczystości cieniem samego siebie. Jednak naukowcy z University of Florida sądzą, że uda im się przywrócić pomidora takim, jakim on powinien być.

Pomidor jest warzywem, które chyba najbardziej ucierpiało na masowej produkcji rolnej - stało się ono pozbawionym smaku i soczystości cieniem samego siebie. Jednak naukowcy z University of Florida sądzą, że uda im się przywrócić pomidora takim, jakim on powinien być.

Badacze ci, pracując pod przewodnictwem profesora Harry'ego J. Klee, przeprowadzili potężną analizę wielu odmian pomidora i udało im się namierzyć geny, które powodują, że pomidory smakują (a przynajmniej powinny) tak jak smakują. A było to niełatwe zadanie, bo tak naprawdę dużą część smaku warzywa te zawdzięczają substancjom lotnym, które zawarte są w nich w śladowych, trudnych do wykrycia ilościach.

Aby zidentyfikować te związki najpierw zebrano kilkaset odmian pomidorów, które podawano konsumentom, a ci oceniali je według smaku - w ten sposób ustalono 33 związki powiązane z pozytywną reakcją ludzi i 37 związanych z intensywnością smaku. Zbiór wspólny z obu tych grup zawierał 28 związków, a okazało się, że 13 z nich brakuje we współczesnych odmianach uprawianych przemysłowo.

Analiza genetyczna pozwoliła zidentyfikować, które fragmenty genomu odpowiedzialne za smak. I okazało się, że są to obszary nie powiązane z cechami, dla których przemysłowe odmiany zostały wyhodowane - dużą odpornością, obfitymi plonami etc - a zatem amerykańscy naukowcy uważają, że uda im się przywrócić smak pomidora bez wpływania na te cechy, a zatem w sytuacji tej możemy tylko zyskać. Do tego powinno się to wszystko uzyskać z pomocą hodowli selektywnej, nie ingerując w DNA bezpośrednio, a zatem "nowe" pomidory o "starym" smaku nie będą traktowane jako żywność GMO.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas