Przez zmiany klimatu trufle rosną w Wielkiej Brytanii
Najbardziej wartościowy grzyb świata - trufla czarnozarodnikowa, zwana także truflą perygordzką (od francuskiego miasta Périgueux, gdzie w przeszłości ją zbierano i gdzie nią handlowano) - wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, jedak teraz - przez zmiany klimatu - udało się ją wyhodować w Wielkiej Brytanii.
Najbardziej wartościowy grzyb świata - trufla czarnozarodnikowa, zwana także truflą perygordzką (od francuskiego miasta Périgueux, gdzie w przeszłości ją zbierano i gdzie nią handlowano) - wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego, jedak teraz - przez zmiany klimatu - udało się ją wyhodować w Wielkiej Brytanii.
Trufle udało się zebrać w Monmouthshire w Południowej Walii, gdzie naukowcy wspólnie z lokalnymi rolnikami dziewięć lat temu podjęli próby uprawy tych cennych grzybów sadząc dęby, których korzenie uprzednio zaszczepiono zarodnikami tych grzybów.
Problem z ich uprawą bierze się właśnie stąd, że rosną one w ścisłej symbiozie z drzewami - z ich systemem korzeniowym - jednak są one też wybredne jeśli chodzi o gleby (muszą zawierać wapienie zmniejszające kwasowość gleb) i o klimat - rosną one generalnie w klimacie śródziemnomorskim.
Jednak klimat ulega zmianom i Brytyjczycy dwa lata temu donieśli o pierwszym sukcesie - wyhodowano nieco mniej rzadkie i cenne trufle burgundzkie, jednak teraz nadszedł prawdziwy przełom - zebrano pierwsze trufle perygordzkie.
Jest to ważna informacja dla wszystkich fanów tego przysmaku, bo obecnie w rejonie Morza Śródziemnego dla trufli zaczyna się powoli robić za sucho, wobec czego zbiory są mniejsze (i cena gotowego produktu rośnie). Problem ten być może uda się rozwiązać zbierając je w innych krajach.
Źródło: , Zdj.: PD