Rozwiązano problem głodu na świecie?

Najpowszechniej występującym na powierzchni Ziemi węglowodanem jest celuloza, którą znaleźć można we wszystkich praktycznie roślinach. Problem był do tej pory taki, że ludzie jej po prostu nie trawią. Był - bo naukowcom z uniwersytetu Virginia Tech udało się go właśnie rozwiązać.

Najpowszechniej występującym na powierzchni Ziemi węglowodanem jest celuloza, którą znaleźć można we wszystkich praktycznie roślinach. Problem był do tej pory taki, że ludzie jej po prostu nie trawią. Był - bo naukowcom z uniwersytetu Virginia Tech udało się go właśnie rozwiązać.

Dokładniej rzecz biorąc udało im się w łatwy sposób przekonwertować celulozę w amylozę - inny polisacharyd, który dla odmiany potrafimy doskonale trawić. Amyloza jest jednym ze składników skrobi i jest ona dobrym źródłem błonnika, a także prowadzi do zmniejszenia ryzyka otyłości i cukrzycy.

Zasadniczo amyloza i celuloza mają taki sam skład - zbudowany są z kilku tysięcy cząsteczek glukozy połączonych ze sobą, lecz różnią się właśnie tymi połączeniami. Naukowcy z pomocą enzymów rozbili te wiązania, pozwalając celulozie złożyć się w amylozę nazywając cały proces równoczesną biotransformacją mikrobiologiczną i fermentacją enzymatyczną.

Co najważniejsze proces ten jest on w pełni ekologiczny i nie wymaga drogich odczynników, dużej ilości energii czy sprzętu.

W praktyce oznacza to, że odpadki w produkcji rolnej - na przykład liście i łodygi kukurydzy, których rocznie produkujemy setki tysięcy ton - mogą być konwertowane w amylozę, która może być wykorzystana w przemyśle spożywczym.

Źródło:

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas