Słodki sekret bakterii

Bakterie z rodziny Staphylococcus (czyli inaczej gronkowce), które mogą wywoływać infekcje m. in. naszych górnych dróg oddechowych, jak się okazuje, mają pewien słodki sekret. Badania wykazują bowiem, że wydzielają one aminokwasy, które blokują produkcję przeciwbakteryjnych białek w naszych zatokach, aktywując tamtejsze receptory tego właśnie smaku.

Bakterie z rodziny Staphylococcus (czyli inaczej gronkowce), które mogą wywoływać infekcje m. in. naszych górnych dróg oddechowych, jak się okazuje, mają pewien słodki sekret. Badania wykazują bowiem, że wydzielają one aminokwasy, które blokują produkcję przeciwbakteryjnych białek w naszych zatokach, aktywując tamtejsze receptory tego właśnie smaku.

Bakterie z rodziny Staphylococcus (czyli inaczej gronkowce), które mogą wywoływać infekcje m. in. naszych górnych dróg oddechowych, jak się okazuje, mają pewien słodki sekret. Badania wykazują bowiem, że wydzielają one aminokwasy, które blokują produkcję przeciwbakteryjnych białek w naszych zatokach, aktywując tamtejsze receptory tego właśnie smaku.

Mówiąc o smaku jest to pewne nadużycie, bowiem oczywiste jest, że smaku nie czujemy przez zatoki, lecz znajdują się tam receptory chemiczne identyczne z tymi reagującymi na słodycz na naszym języku (są one obecne także w innych miejscach naszego ciała).

Reklama

I niektóre bakterie - w tym przedstawiciele rodziny Staphylococcus, które w przypadku masowej "inwazji" mogą wywoływać zapalenie zatok - potrafią oddziaływać stymulująco na te receptory hamując naturalną produkcję antybakteryjnych białek, jaka ma tam normalnie miejsce.

Oznacza to, że skuteczne w walce z chronicznym zapaleniem zatok powinny być środki będące inhibitorami tych receptorów, a badania w tym zakresie powinny być dość proste, gdyż środki te są powszechnie używane w żywności.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy