Witamina D chroni nas przed grypą

Na łamach czasopisma "BMJ" naukowcy m.in. z Polski opisali, jak bardzo cenna jest witamina D, która pomaga nam chronić się przed przeziębieniami i grypą. Okazuje się, że systematyczne, a nie od czasu do czasu, spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę...

Na łamach czasopisma "BMJ" naukowcy m.in. z Polski opisali, jak bardzo cenna jest witamina D, która pomaga nam chronić się przed przeziębieniami i grypą. Okazuje się, że systematyczne, a nie od czasu do czasu, spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę...

Na łamach czasopisma "BMJ" naukowcy m.in. z Polski opisali, jak bardzo cenna jest witamina D, która pomaga nam chronić się przed przeziębieniami i grypą.

Okazuje się, że systematyczne, a nie od czasu do czasu, spożywanie pokarmów bogatych w tę witaminę może zmniejszyć o połowę ryzyko infekcji układu oddechowego, u osób z dużym jej niedoborem. Co więcej, witamina D nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Mądrze korzystajmy ze słońca. Fot. TwojaPogoda.pl

Naturalnym producentem tej witaminy jest Słońce, i to właśnie z tego źródła jest ona dla nas najzdrowsza. Jednak z powodu promieniowania ultrafioletowego, z długotrwałym przebywaniem w pełnym Słońcu trzeba uważać, dlatego warto sięgać po produkty zawierające duże ilości witaminy D, a należą do nich zwłaszcza ryby morskie.

Reklama

Szczególnie polecane jest gotowanie, duszenie i pieczenie ryb, bo ich smażenie witaminę zabija. Sięgajmy po świeżego węgorza, śledzia w oleju i łososia, które są bogate w "słoneczną witaminę", a sezonowe przeziębienie lub grypa nas nie dopadnie.

Źródło: / Fot. www.timesofmalta.com

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy