Tak wygląda pierwsza kosmiczna rzodkiewka. Astronauci wyhodowali ją na orbicie [FILM]
Na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej znajduje się orbitalny ogródek, w którym astronauci od kilku lat eksperymentują z uprawą najróżniejszych warzyw i owoców. Nie jest to proste zadanie.
![Tak wygląda pierwsza kosmiczna rzodkiewka. Astronauci wyhodowali ją na orbicie [FILM]](https://i.iplsc.com/000D8AIVOT2V7B2A-C322-F4.webp)
Musimy pamiętać, że kosmiczny dom znajduje się na ziemskiej orbicie, ok. 400 kilometrów ponad naszymi głowami. Panują tam warunki mikrograwitacji, więc reakcje chemiczne przebiegają tam często w zupełnie inny sposób, niż na powierzchni Ziemi. Hodowla warzyw czy owoców, które można wykorzystać jako element diety mieszkańców Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie jest prostym zadaniem.
Jeśli poważnie myślimy o staniu się cywilizacją międzyplanetarną i kolonizacji Księżyca i Marsa, to musimy opracować technologie, które pozwolą nam na łatwą produkcję świeżej żywności na potrzeby normalnego funkcjonowania astronautów. Od kilku lat eksperymenty z kosmicznymi ogródkami realizowane są na pokładzie kosmicznego domu. Najpierw udało się tam z powodzeniem wyhodować sałatę, a teraz rzodkiew.
W projekt Plant Habitat-02 zaangażowana jest amerykańska astronautka Kate Rubins, która od października bieżącego roku przebywa w kosmicznym domu. Na co dzień zajmuje się ona tam kosmicznym ogródkiem oraz eksperymentami związanymi z sekwencjonowaniem DNA, opracowaniem szczepionek mRNA czy modyfikacjami genetycznymi.
Rubins kilka dni temu pochwaliła się owocami, a w zasadzie warzywami swojej ciężkiej pracy. Astronautka wyhodowała aż 20 sztuk rzodkiewek. Wszystkie zostały już spakowane i zamrożone w specjalnych mobilnych chłodniach. W kwietniu przyszłego roku powrócą wraz z nią na Ziemię i trafią do laboratoriów NASA, gdzie zostaną poddane dalszym testom. Naukowcy sprawdzą ich smak, zapach i wartości odżywcze, a także porównają je z grupą kontrolną, która została wyhodowana na Ziemi. Wtedy powinniśmy dowiedzieć się, czy występują pomiędzy nimi jakieś istotne różnice.
Co ciekawe, dwa lata temu podobne eksperymenty z uprawą warzyw wykonali Chińczycy na pokładzie swojego lądownika Chang'e-4, który pojawił się na niewidocznej z Ziemi powierzchni Księżyca. Naukowcy informowali o sukcesie w hodowli rzepaku, bawełny, rzodkiewnika pospolitego i ziemniaków. W laboratorium i mini-ogródku księżycowej biosfery, czyli tak naprawdę specjalnym pojemniku, znajdowały się jedwabniki i muszki owocówki. Ich zadaniem było żywienie się m.in. drożdżami i emitowanie dwutlenku węgla, który był pobierany przez rośliny.
Źródło: GeekWeek.pl/NASA / Fot. NASA