Jak przygotować kraba? Zrób to sam!

Kuszą cię egzotyczne dania, ale nie wiesz jak się za nie zabrać? Dziś nauczymy cię, jak przyrządzać kraba!

Mówi się, że potrawy smakują najlepiej, gdy są przygotowane ze świeżych, oryginalnych składników. Szczególnie dotyczy to owoców morza, które są wyjątkowo delikatne. Gdzie więc kupić świeżego kraba? Podpowiedzi udzieliła nam publikacja BBC informująca, że w ostatnim czasie słynny londyński targ rybny Billingsgate Market przeżywa oblężenie kupców z Chin. Wykupują oni masowo kraby jadalne cancer pagurus poławiane u wybrzeży Kornwalii.

Chińczycy biorą tylko żywe samice, gdyż to właśnie one mają najwięcej poszukiwanego ciemnego mięsa. Główni odbiorcy to chińska klasa średnia, która woli je od krabów azjatyckich. Tygodniowo jeden kupiec wysyła ich samolotem do Chin ponad 30 ton, a popyt wciąż rośnie. W Polsce dobrze jest sprawdzić którego dnia tygodnia do danego miasta przyjeżdża świeży transport owoców morza, np w Krakowie i Katowicach jest to środa wieczór, a w Warszawie czwartek.

Postanowiliśmy więc i my kupić świeżego kraba i przygotować go. W tym celu udaliśmy się o 6.00 rano w okolice Canary Wharf, gdzie znajduje się Billingsgate Market. Jak na giełdę świeżych towarów to wcale nie wczesna pora. Wie o tym każdy, kto odwiedza podobne przybytki w Polsce.

Atmosfera dość typowa dla hurtowego targowiska i jako klienci chcący kupić jednego kraba nie jesteśmy zbyt poważnie traktowani. Nabywamy jednak świeżego kraba w dobrej cenie. Krab powinien być żywy i ruszać się. Samice od samców łatwo odróżnić po budowie pancerza. Te ostatnie mają też większe szczypce. Uwaga, nie dotykajcie kraba gołymi palcami, jeśli szczypce nie są spięte, ponieważ zwierzę może łatwo uszkodzić dłoń!

Ponieważ jesteśmy początkujący w przygotowaniu owoców morza, zasięgamy porady w internecie. Naturalnie jest sporo stron z poradami, ale żeby znaleźć tę dobrą trzeba trochę poszperać. Dlatego warto zrobić to wcześniej, zanim będziecie głodni. Dla nas najbardziej zaskakujące było to, jak bardzo pracochłonne jest zdejmowanie pancerza.

Krab to nie krewetka! Ma solidny, złożony pancerz i o dziwo również rodzaj kostek w środku, więc mięso naprawdę trudno jest wydobyć. Bez wprawy zajmie wam to nawet do godziny czasu! Dodatkowo większość masy to właśnie pancerz. Czy teraz już rozumiecie dlaczego paluszki krabowe mają tylko 10% mięsa kraba, a reszta to ryba?

Reklama

No dobra. Tak więc po ugotowaniu i obraniu kraba mamy w końcu na talerzyku porcję świeżego, delikatnego mięsa. Jest wiele przepisów, więc my ograniczymy się do tego najprostszego, ale całkiem smacznego. Otóż, na maśle trzeba zeszklić drobniutko posiekaną cebulkę, następnie dodać do niej mięso i smażyć ok. 10 minut na delikatnym ogniu. Na końcu dodać obficie kolendrę, gdyż właśnie to zioło dobrze wydobywa delikatny smak krabowego mięsa. Podawać z białym ryżem, gotowanym na sypko i białym winem.

Szymon Wachal

Magazyn Exclusive Info
Dowiedz się więcej na temat: obiad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy