Męskie grillowanie: Małże w boczku

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przygotowaliśmy małże w boczku.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

W przygotowaniu tego dania najważniejsze jest, aby małże były jak najbardziej świeże. Oczywiście nie przeszkadza to, aby były mrożone, jednak wyciągnięte z wody smakują dużo lepiej. Dlatego, kiedy wybierzecie się na wakacje na południe Europy możecie kupić mięczaki wprost od hodowcy.

Składniki:

24 duże małże

12 plastrów boczku

1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę

3 łyżki oleju

250 ml sosu pomidorowego

80 ml wody

3 łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki sosu tabasco

1 łyżeczka otartej bazylii

chili w proszku, papryka, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:


Małże należy dokładnie umyć i wysuszyć.

Boczek przekrawamy na pół i owijamy nim małże. Całość nabijamy na bambusowy patyczek. Układamy na ruszcie i pieczemy ok. 10 minut często obracając patyczki.

Sos

W małym rondelku na oleju podsmażamy cebulę. Dodajemy pozostałe składniki, często mieszając. Ustawiamy na małym ogniu i dusimy przez 15 minut.

Małże często smarujemy sosem.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy