Orientalne kulki mięsne w sosie pomidorowo-daktylowym
Smakowite danie z kuchni arabskiej.
Składniki na 6-8 porcji:
- 1 bułka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 75 g daktyli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- sól, pieprz
- 600 g mielonego mięsa mieszanego
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- łyżeczka mielonego kminu
- 6 chlebków pita
- kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
1. Bułki namoczyć w wodzie. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Daktyle drobno pokroić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, połowę cebuli i czosnku zeszklić, dodać przecier pomidorowy, krótko przesmażyć. Dodać daktyle, wlać pomidory z puszki, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. 12-15 minut gotować na słabym ogniu
2. Bułeczki odcisnąć, wymieszać z mięsem, pozostałą cebulą, jajkiem, cynamonem, kminem, 1,5 łyżeczki soli i łyżeczką pieprzu. Zwilżyć dłonie i uformować 14-16 kulek. Grillować 8-10 minut obracając.
3. Sos zmiksować i jeszcze raz doprawić. Pity przekrawać i włożyć do nagrzanego do 175 st. C piekarnika na 3 minuty. Z kolendry oberwać listki.
4. Połówki chlebków pita skręcać w rożki i nakładać do nich kulki mięsne, nieco sosu i listki kolendry.
Czas przygotowania 45 minut
Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal