Szybkie i proste dania na kwarantannę

Domowa pizza podczas kwarantanny może okazać się zbawienną /123RF/PICSEL
Reklama

Dobrze zaopatrzona szafka kuchenna będzie twoim najlepszym przyjacielem, szczególnie w chwili, kiedy jesteśmy zmuszeni do izolacji. Oto kilka pomysłów na to, co zdrowego ugotować, jeśli będziemy zmuszeni polegać na tym, co już mamy.

Jednym z pomysłów jest sztandarowe danie kuchni Bliskiego Wschodu, czyli pilaw. Tradycyjnie sporządzane z ryżu lub kaszy bulgur z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa oraz dużej ilości ostrych przypraw. Sposobów na jego przygotowanie i składniki do niego dodawane jest bardzo wiele, różnią się w zależności od regionu.

W Iranie ryż wyjmowany jest po pierwszym zagotowaniu i odcedzany, a potem wykładany do garnka z rozpuszczonym masłem, czasem z dodatkiem chleba lub jajek, rzadziej z jogurtem. Następnie dodawane są kawałki mięsa z warzywami, owocami lub nasionami roślin strączkowych i gotowane na parze.

Reklama

W Turcji pilawy serwowane są jako dodatki do dania głównego. Ryż gotowany jest razem ze wszystkimi dodatkami, następnie nakrywany i parzony.

Miłośnicy innych smaków mogą skorzystać z przepisu na pizzę. Na łamach "The Guardian" Dale Berning Sawa proponuje sięgnąć do przepisu Caroline Craig i Sophie Missing.

Zgodnie z ich wytycznymi, do przygotowania ciasta potrzebujemy 160 g mąki, ze 150 g jogurtu greckiego, soli i kminku.

Takie ciasto można wykonać również na bazie 230 g mąki pełnoziarnistej zmieszanej z 125 ml wody, 1 łyżką oleju, szczyptą soli i czarnuszki. Ciasto zagniatamy, kroimy na dwie części i rozwałkowujemy na cienkie placki, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Na spodach umieszczamy nasze ulubione dodatki - warzywa, ser, pesto i zapiekamy.

Warto również skorzystać z możliwości, jakie dają nam strączki. Wszelkiego rodzaju potrawki z soczewicą lub ciecierzycą z dodatkiem warzyw i pasty pomidorowej mogą okazać się niezwykle pożywny i łatwym w przygotowaniu daniem.

Do ich przygotowania możemy wykorzystać całą paletę dostępnych warzyw: seler naciowy, cebulę, paprykę, brokuły, cukinię. Gotując taką potrawkę z pastą pomidorową, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami otrzymamy proste i pożywne danie, dodatkowo można je podawać z kaszą lub ryżem, ciekawym dodatkiem będzie tofu.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy