Zupa chlebowa. Idealna na przeziębienia

Zupa chlebowa cieszyła się dużą popularnością wśród Polaków w XIX wieku /123RF/PICSEL
Reklama

Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, a czas kwarantanny powoduje, że dość często zostaje nadmiar suchego chleba. Polecamy sycącą zupę z chleba przygotowaną według receptury pochodzącej z XIX wieku.

Przepis na zupę chlebową pochodzi z książki kucharskiej J. Bobreckiego "Książka kucharska, czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów". Dwukrotnie publikacja ta była drukowana właśnie w Rzeszowie, w 1866 i 1885 roku. W 2008 roku ukazało się jej wznowienie.

Oryginalny XIX-wieczny przepis na zupę chlebową:

"Mocny rosół kipiący lany na smażone grzanki z bułki daje dobrą zupę domową, która bardzo jest wyśmienita na śniadanie i pożyteczna do posilenia dla chorych osób.

Reklama

U nas zazwyczaj bierzemy do zrobienia takiej zupy chleb żytni czarny, w kostki krajany, ten dobrze się smaży i wpuszcza do garnka z rosołem, w który się sypie pokrajaną pietruszkę zieloną i szczypiórek, funt (ok. 45 dekagramów) kiełbasek pokrajanych w kawałki i tyle jaj ile osób u stołu.

Chleb, kiełbaski, pietruszka, szczypiórek i jaja wsypać najlepiej do wrzącego już odcedzonego rosołu, tym bowiem sposobem chleb nie bardzo rozmoknie, a jaja zaraz na wpół stwardnieją".


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy