Bądź twardy. Nie daj się grypie!
Wokół ciebie wszyscy smarkają i kichają? Skorzystaj z naszych rad i nie daj się grypie! Oto siedem elementów diety, które pomogą ci uodpornić się na tę chorobę.
Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Takie "immunologiczne dopalacze" działają wielopłaszczyznowo. Zwiększają ilość białych krwinek, poprawiają ich zdolności do walki z drobnoustrojami, mogą również wykazywać działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
Dzienne spożycie kwasu askorbinowego powinny kształtować się na poziomie około 200mg. Owoce szczególnie bogate w witaminę C to: guawa, papaja, truskawki, kiwi, melon (szczególnie odmiana kantalupa), pomarańcza, czy grapefruit. Dzienną dawkę lepiej podzielić na kila mniejszych porcji.
Witamina E
W zależności od trybu życia (stres, używki) dzienne spożycie witaminy E powinno wynosić od 100 do 400 mg dziennie. Produkty które zawierają jej najwięcej to: olej słonecznikowy, migdały, orzechy pini, masło orzechowe, suszona bazylia i oregano, zielone oliwki czy suszone morele. Mimo wszystko dostarczenie odpowiedniej ilości tej witaminy może sprawiać trudności. Z pomocą przychodzą preparaty witaminowe. Jeśli zamierzasz sięgnąć po jeden z nich, pamiętaj by spożywać je z posiłkiem, szczególnie tłustym, poprawi to ich wchłanialność.
Karotenoidy
Te organiczne związki najobficiej występują w: marchwi, batatach, dyni, pietruszce, papryce i szpinaku.
Bioflawonoidy
Produkty bogate w bioflawonoidy to: czerwony pieprz, brokuły, truskawki, czosnek, brukselki, różne odmiany herbaty, mango czy papaja.
Cynk
Dobrym źródłem cynku są: płatki zbożowe, ostrygi, kraby, wołowina, fasola, indyk
Czosnek
Selen
Najlepsze źródła cynku to: tuńczyk, produkty pełnoziarniste, krewetki, brązowy ryż, żółtka jaj, twaróg pestki słonecznika oraz czosnek.
Jacek Bilczyński dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny