Słodzone napoje od dawna są na cenzurowanym u lekarzy, dietetyków i specjalistów od zdrowego żywienia. Niektórzy próbują zastąpić je produktami ze słodzikami, bez dodatku cukru. Okazuje się, że te drugie też mogą szkodzić. Francuscy naukowcy opublikowali właśnie wynik badań, według których napoje light nie tylko niszczą układ pokarmowy, ale także podnoszą ryzyko zawałów serca.
Gazowane napoje napakowane cukrem to według ekspertów jeden z największych wrogów zdrowego żywienia i przyczyna wielu schorzeń. Od oczywistych, jak cukrzyca i cały zestaw skutków otyłości, przez zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory, po demencję i zaburzenie rozwoju mózgu u dzieci.
Ale produkty bez cukru, których smak wzmacniany jest sztucznymi słodzikami, nie są wcale lepsze. Specjaliści z francuskiego ośrodka NutriNet-Santé podzielili się na łamach "Journal of the American College of Cardiology" raportem z badań dotyczących spożycia napojów ze słodzikami.
Naukowcy prześledzili dane zebrane w ciągu ostatnich 10 lat od 105 tys. osób, które podzielono na trzy grupy ze względu na częstotliwość spożycia gazowanych napojów - pierwsza nie piła ich w ogóle (określono ich jako "non-consumers"), druga czasem ("low consumers"), a trzecia często ("high consumers").
Dodatkowo wśród "consumers" utworzono podgrupy z osób, które piły napoje z cukrem i takie, które spożywały jedynie napoje light.
Podział ten zestawiono ze wszystkimi przypadkami chorób serca i problemów z układem krążenia: udarów, zawałów, TIA (nazywanych mini-zawałami), miażdżycy czy ostrych zespołów wieńcowych.
Oczywistym był fakt, że osoby spożywające dużo produktów słodzonych cukrem cierpiały ze względu na choroby serca dużo częściej niż te, której ich nie piły.
Jednak jak informuje szef grupy badawczej Eloi Chazelas, współpracujący z paryską Sorboną, badani pijący duże ilości napojów ze słodzikami również o wiele częściej zgłaszały się do lekarza z problemami z sercem i układem krążenia niż ci z grupy "non-consumers".
- O ile nie jest to jednoznaczne wskazanie, że napoje ze słodzikami powodują choroby serca, o tyle po raz kolejny dowiadujemy się o negatywnym wpływie tych produktów na zdrowie - komentuje Chazelas. - Nasze dane dostarczają dodatkowych argumentów do toczącej się dyskusji na temat odpowiedniego oznaczania i opodatkowania niezdrowych napojów.
Ekipa z NutriNet-Santé zapowiedziała powtórzenie badań na większą skalę.