Cała prawda o mięsie z kurczaka

Kurczaki hodowlane są dostosowywane do oczekiwań konsumentów, a ci chcą przede wszystkim piersi. W ciągu minionych lat udział piersi w łącznej masie ciała zwiększył się dwukrotnie: z 9 do 18 proc.
Kurczaki hodowlane są dostosowywane do oczekiwań konsumentów, a ci chcą przede wszystkim piersi. W ciągu minionych lat udział piersi w łącznej masie ciała zwiększył się dwukrotnie: z 9 do 18 proc.PIOTR JEDZURA/REPORTEREast News
Na świecie każdego dnia tyle pisklaków przechodzi selekcję, od której zależy ich życie. Koguty – z punktu widzenia ekonomiki przedsiębiorstwa – mają same minusy: nie składają jaj ani nie przybierają na wadze tak szybko jak kury
Na świecie każdego dnia tyle pisklaków przechodzi selekcję, od której zależy ich życie. Koguty – z punktu widzenia ekonomiki przedsiębiorstwa – mają same minusy: nie składają jaj ani nie przybierają na wadze tak szybko jak kuryPRZEMYSLAW JACH/REPORTEREast News
Hodowca ma 30 dni na to, żeby z ważącego 40 gramów „surowca” zrobić korpulentne, półtorakilogramowe egzemplarze...
Kury żyjące na tzw. wolnym wybiegu składają rocznie około 200 jaj, a hodowane w fermach – nawet 350
Kury żyjące na tzw. wolnym wybiegu składają rocznie około 200 jaj, a hodowane w fermach – nawet 350LECH GAWUC/REPORTEREast News
W trakcie badań w Niemczech niebezpieczne zarazki znaleziono w 22 proc. przebadanych próbek mięsa kurzego i 42 proc. indyczego
W trakcie badań w Niemczech niebezpieczne zarazki znaleziono w 22 proc. przebadanych próbek mięsa kurzego i 42 proc. indyczegoPiotr Kamionka/REPORTEREast News