Co jeść, gdy trenujemy? Przykładowy jadłospis
Ile posiłków dziennie zaplanować? Co zjeść na śniadanie, obiad i kolację? Kiedy spożyć ostatni posiłek przed snem? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w kolejnym poradniku eksperta INTERIA.PL, Jacka Bilczyńskiego.
Posiłek I - Śniadanie:
Składniki:
- 2 kawałki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 plasterki chudej wędliny drobiowej
- 1 plasterek twardego sera żółtego, np. cheddar
- 1/4 avocado
- 1 łyżeczka musztardy
- pomidor, papryka, sałata zielona
- curry i ostra papryka
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z przyprawami, a następnie smarujemy nim pieczywo. Układamy sałatę, wędlinę, ser, paprykę, pomidora i pokrojone w paski avocado. Dodajemy musztardę i przykrywamy drugim kawałkiem pieczywa. Umieszczamy na 40 s w kuchence mikrofalowej i... gotowe.
Posiłek II - Lunch:
- 3 liście sałaty lodowej
- 100 g wędzonego łososia
- 2 plasterki sera cheddar
- 1 ostra papryka chilli
- 1 pomidor
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz, curry, odrobina soli
Przygotowanie:
W sałacie umieszczamy ser, paprykę, cebulę oraz pomidora. Wstawiamy na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. W tym czasie mieszamy jogurt z curry, pieprzem i solą - powstanie z niego prosty sos. Kiedy ser odrobinę się rozpuści, umieszczamy w liściu łososia i polewamy jogurtem. Następnie zawijamy jak tortillę i pozostawiamy 2-3 minuty, by roztopiony ser połączył wszystkie składniki.
Posiłek III - Obiad:
70 g makaronu orkiszowego
130 g polędwicy wołowej
½ brokułu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
suszona pietruszka, słodzik lub stewia, pieprz, sól
Przygotowanie:
Polędwicę pokroić w paski. Doprawić i przyrządzić na elektrycznym grillu (lub w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, przez około 25-20 minut). Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Brokuł podzielić na małe kwiaty, zblanszować. Jogurt wymieszać ze stewią lub rozgniecionym słodzikiem, dodać oliwę, ocet balsamiczny, bazylię i odrobiną pieprzu.
Makaron i wołowinę ułożyć na talerzu, polać sosem jogurtowym.
Posiłek IV - Kolacja:
- 120 g wędzonego fileta z dzikiego łososia
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- 1/2 średniej cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- kolendra, pieprz, sól
Przygotowanie:
Wędzoną rybę dzielimy na mniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy kolendrą i posiekanym czosnkiem. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Pomidory kroimy w kostkę, siekamy cebulę, doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy rybę z warzywami i gotowe!
Posiłek V - Przed snem (około 1,5h):
- 120 g chudego twarogu
- 1 łyżka otrębów
- 1/2 pomidor
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pestek słonecznika
- szczypiorek
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Twarożek mieszamy z jogurtem, dodajemy przyprawy i posiekane warzywa. Dodajemy otręby, słonecznik i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
-----
Jacek Bilczyński, dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny