Ile gramów tłuszczu ci zaszkodzi? Naukowcy podają konkretne liczby

Dla wielbicieli smażonego kurczaka nie ma nic lepszego, niż kubełek pełen ciepłych kawałków mięsa w grubej panierce. Niestety, jak powszechnie wiadomo, taka dieta jest, delikatnie mówiąc, niezdrowa. Najnowsze doniesienia chińskich naukowców nie tylko to potwierdzają, ale wykazują, że nawet niewielka ilość jedzenia z głębokiego tłuszczu może przyczynić się do gorszej kondycji serca.

Dla wielbicieli potraw smażonych na głębokim tłuszczu naukowcy mają same złe wieści
Dla wielbicieli potraw smażonych na głębokim tłuszczu naukowcy mają same złe wieści123RF/PICSEL

Grupa naukowców z Uniwersytetu w Shenzhen opublikowała wyniki badań, według których już 114-gramowa porcja smażonego na głębokim tłuszczu zwiększa ryzyko schorzeń serca czy zawału.

Badacze przeanalizowali łącznie 25 raportów z badań medycznych przeprowadzonych na dużych grupach pacjentów. 17 z nich obejmowało dane dotyczące 560 tys. pacjentów, z których 36 727 doświadczyło zawału lub udaru. Pozostałych sześć zawierało sprawozdania kliniczne na temat 750 tys., z których 86 tys. zmarło z powodów problemów z sercem.

Raporty zawierały informacje nie tylko na temat zdrowia pacjentów, ale również ich sposobu odżywiania się. Okazało się, że 28 proc. więcej osób z grupy o największym spożyciu smażonych potraw cierpiało z powodu chorób serca w porównaniu do grupy, która takiej diety unikała.

Wśród miłośników tłustych dań było o 22 proc. więcej przypadków zdiagnozowania choroby niedokrwiennej serca. Naukowcy obliczyli także, że ludzie ci mają o 37 proc. większe szanse na zawał.

Już 114 gramów smażonego na głębokim tłuszczu śmieciowego jedzenia pogarsza kondycję naszego serca
Już 114 gramów smażonego na głębokim tłuszczu śmieciowego jedzenia pogarsza kondycję naszego serca123RF/PICSEL

Jednak najciekawsza jest analiza bezpośredniego związku konkretnych ilości smażonego pożywienia z chorobami serca. Wystarczy bowiem 114 gramów, aby pogorszyć kondycję jednego z naszych najważniejszych narządów.

Oczywiście jednorazowo uszkodzenia te nie są zauważalne. Ale regularne jedzenie takich potraw nawet w małych ilościach może prowadzić chociażby do zawału.

Zdaniem autorów winne są nie tylko ogromne ilości tłuszczu, jakie znajdują się w takim pożywieniu. To także kwestia niesławnych tłuszczów trans i soli, którymi także napakowane są panierki.

***Zobacz także***

Nauka BEZ fikcji: Kto skorzystał na wyginięciu dinozaurów?Video Brothers
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas