Morska sól wcale nie jest zdrowsza

Droga "naturalna" sól morska nie jest wcale zdrowsza od zwykłej soli warzonej sprzedawanej w supermarketach - informuje serwis "BBC News - Health".

Nadmiar soli szkodzi, niezależnie skąd ona pochodzi
Nadmiar soli szkodzi, niezależnie skąd ona pochodzi© Panthermedia

Jemy za dużo soli

Dieta bogata w sól ma związek z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, jest też czynnikiem ryzyka w przypadku udaru mózgu, niewydolności serca i innych jego chorób.

Duża część spożywanej codziennie soli zawarta jest w gotowych produktach - na przykład wędlinach, konserwach, chlebie czy ciastkach.

Jedzenie bez soli smakuje lepiej

Modni kucharze - celebryci często zachęcają do posypywania potraw solą morską lub solą kamienną niewarzoną. Tymczasem, jak przekonuje prof. Graham MacGregor z Wolfson Institute of Preventive Medicine, jedzenie bez soli smakuje lepiej. Normalna dieta zawiera aż nadto chlorku sodu w stosunku do naszych potrzeb.

Producenci delikatesowej soli pochodzącej z egzotycznych mórz, słonych jezior czy pokrytych warstwą soli pustyń twierdzą, że raport nie daje pełnego obrazu, a ich produkty zawierają wiele cennych naturalnych domieszek.

PAP - Nauka w Polsce

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas