Nie obieraj jabłek!
Naukowcy z Uniwersytetu Iowa mają kolejny argument, by zachęcić nas do jedzenia jabłek. I to koniecznie nieobranych.
Zbawienne działanie na mięśnie
Okazuje się, że zawarty w skórce jabłka kwas ursolowy ma wręcz zbawienne działanie dla tkanki mięśniowej. Badania na myszach pokazały, że nie tylko chroni zwierzęta przed utratą mięśni, ale nawet przyczynia się do ich znaczącego wzrostu. Przy okazji też ogranicza wchłanianie tłuszczu, obniża poziom cukru i cholesterolu. Słowem działa niemal jak osobisty trener i dietetyk w jednym.
Skórka z jabłka od dawna ma dobrą opinię. Teraz postanowiono sprawdzić przy pomocy bardzo zaawansowanych metod, które z jej składników działają najkorzystniej.
Mniej tłuszczyku
Trzeba oczywiście jeszcze potwierdzić, że efekt u człowieka będzie podobny oraz jakie dawki kwasu ursolowego mogłyby korzystnie działać i nie powodować efektów ubocznych.
Ale chyba już dziś można sobie postanowić, jeżeli jabłko, to tylko z łupinką.