Owies i migdały - ważny składnik menu 40-latków
Po 40. roku życia, zwłaszcza przy niezdrowym trybie życia, zwiększa się ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy. Dobrym zdrowiem w kwiecie wieku można się jednak cieszyć dołączając do diety takie składniki jak: pomidory, owies, migdały i ryby.
Wystarczą 3 gramy owsa dziennie, aby zmniejszyć całkowite stężenie cholesterolu we krwi nawet od pięciu do dziesięciu proc. Przyczyniają się do tego beta glukany, jeden ze składników błonnika pokarmowego.
Ponadto ziarno owsa zawiera w sobie aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się także wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny.
Do opracowanej przez dietetyków listy "superproduktów" zaliczają się również pomidory, doskonałe źródło likopenu i przeciwutleniaczy. Zapewniają one ochronę przed powstawaniem i rozprzestrzenianiem się komórek nowotworowych oraz przed miażdżycą tętnic. Badania wykazały, że picie 150 ml soku pomidorowego po każdych 20 minutach ćwiczeń zmniejsza ryzyko także chorób serca. Jest to zatem składnik numer dwa menu 40-latków.
Także migdały, mogą mieć cudowny wpływ na zdrowie i stanowić skuteczną ochronę przed chorobami układu krążenia i cukrzycą. Regularne spożywanie 60 g pestek migdałowca dziennie może obniżyć poziom cukru we krwi nawet o dziewięć proc. Przed arytmią ustrzec mogą natomiast tłuszcze omega 3 zawarte w tłustych rybach. W zwalczaniu dolegliwości typowych dla osób po czterdziestce pomóc mogą też: soja, wiśnie, a także kurczak - banalne, lecz skuteczne