Owoce sezonowe. Na które warto zwrócić uwagę?

Lato to czas, kiedy w sklepach pojawiają się niezliczone ilości owoców. Te świeże mają znacznie więcej cennych składników odżywczych, niż przetworzone, dostępne cały rok. Przyjrzyjmy się, jak działają na organizm i na które szczególnie warto zwrócić uwagę.

Na owoce sezonowe naprawdę warto się skusić
Na owoce sezonowe naprawdę warto się skusić123RF/PICSEL

Maliny

To jednak nie wszystko, owoce te zawierają tak zwane ketony malin, których mogą skutecznie pomóc w spalaniu tkanki tłuszczowej, przez zwiększenie tempa lipolizy (procesu rozkładu trójglicerydów w tkance tłuszczowej). Substancja ta jest coraz popularniejszym składnikiem preparatów odchudzających.

Maliny mają jeszcze jeden zasadniczy plus - są bardzo nisko kaloryczne - 100 g to jedynie 47 kcal poparte solidną dawką błonnika, dzięki czemu nie trzeba się ich obawiać, nawet podczas diet odchudzających.

Truskawki to źródło potasu, ponadto działają odkwaszająco na organizm
Truskawki to źródło potasu, ponadto działają odkwaszająco na organizm123RF/PICSEL

Truskawki

Jeżyny

Czarne porzeczki

Czarne porzeczki mogą wzmagać apetyt
Czarne porzeczki mogą wzmagać apetyt123RF/PICSEL

Borówki amerykańskie

Czereśnie

Czereśnie - nie należy ich spożywać na pusty żołądek
Czereśnie - nie należy ich spożywać na pusty żołądek123RF/PICSEL

Niezależnie od tego, po jakie owoce sięgamy, należy zwrócić uwagę na ich świeżość, wszystkie wyżej wymienione dość szybko się psują i pleśnieją, wówczas ich spożycie może być niebezpieczne dla organizmu. Nadmiar owoców warto zamrozić, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nimi znacznie dłużej. Choć już nie w tak smacznej postaci jaką mają te świeże.

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas