Śmiertelnie niebezpieczne parówki

Jedna parówka dziennie może zwiększyć ryzyko raka trzustki o kilkanaście procent. Z badań szwedzkich naukowców wynika, że przetworzone mięso - boczek, kiełbasy czy właśnie parówki - mogą mieć wpływ na zapadalność na ten rzadki rodzaj nowotworu.

Może i smaczne. Ale czy zdrowe?
Może i smaczne. Ale czy zdrowe?© Panthermedia

Już wcześniej dowiedziono, że przetworzone mięso może powodować raka jelita grubego. Teraz okazuje się, że negatywnie działa również na gruczoł trzustki.

Prawie nieuleczalny" src="/createImage?text=Prawie%20nieuleczalny">Badanie przeprowadzone przez prof. Susanne Larsson z Karolinska Institute w Szwecji dowodzi, że spożywanie 50 gramów takiego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka trzustki o blisko 20 procent.

Znana brytyjska fundacja zajmująca się badaniem nowotworów - Cancer Research UK - podaje, że ryzyko zachorowania na raka trzustki dla przeciętnego człowieka jest stosunkowo niewielkie. Jednak wyniki uleczalności są bardzo niskie.

- Dlatego bardzo istotne jest, aby zdawać sobie sprawę z tego, co zwiększa ryzyko jego rozwoju - mówi prof. Larsson.

Nie tylko parówki" src="/createImage?text=Nie%20tylko%20par%C3%B3wki">Od dawna wiedzieliśmy, że otyłość ma ogromny wpływ na tworzenie się komórek rakowych trzustki.

Dzisiaj mamy dowód na kolejny czynnik - mówią naukowcy.

Niezmiennie przestrzegają także przed paleniem papierosów i zalecają unikania nadmiernej ilości czerwonego mięsa.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas