Zadbaj o odporność organizmu
Chcesz być zdrowy? Jedz brokuły, kapustę czy szpinak! Jeśli w diecie zabraknie zielonych warzyw, nie pomoże nawet największa paczka rutinoscorbinu. O zbawiennym wpływie zieleniny na odporność organizmu informuje czasopismo medyczne "Cell".
Wewnątrznabłonkowe limfocyty (IEL) są wszędzie tam, gdzie w pierwszej kolejności może zaatakować wróg. Osłaniają powierzchnie ciała najbardziej narażone na kontakt z czynnikami zewnętrznymi - skórę i jelita. Dodatkowo pomagają w gojeniu ran. Ich liczba regulowana jest przez występujący na powierzchni komórki receptor węglowodorów arylowych (AhR).
Z kolei ilość receptorów zależy od obecności w organizmie pewnego składnika. Jeśli go zabraknie, liczba limfocytów spada, a to z kolei powoduje załamanie odporności. Można jednak dostarczyć ten składnik, jedząc zielone warzywa: kapustę, sałatę, szpinak czy brokuły.
Zielone warzywa mają wpływają na układ odpornościowy
Dowodzi tego eksperyment przeprowadzony przez naukowców z Babraham Institute w Cambridge. Kierujący badaniem Marc Veldhoen sprawdzał wpływ diety na odporność myszy. Na dwa do trzech tygodni pozbawił zwierzątka zieleniny.
Okazało się, że około 80 proc. komórek ochronnych zniknęło. W tym czasie gryzonie były dużo bardziej podatne na atak chorobotwórczych mikroorganizmów, a ich rany nie chciały się goić.
Veldhoen ma nadzieję, że jego odkryciem zainteresuje się środowisko medyczne. Badacz podkreśla to, że niektóre objawy obserwowane u myszy są bardzo podobne do tych, które występują u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit.