Karm dzieci rybami, a staną się milsze i bardziej towarzyskie

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego sugerują, że spożywanie ryb ma pozytywny wpływ na rozwój dziecka, zarówno pod względem poznawczym, jak i społecznym. Naukowcy pokazują, że dzieci, które regularnie jedzą ryby, są bardziej towarzyskie i życzliwe niż ich rówieśnicy.

Ryby mają pozytywny wpływ na rozwój społeczny dzieci
Ryby mają pozytywny wpływ na rozwój społeczny dzieci belchonock123RF/PICSEL

Według badaczy ryby i owoce morza są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, selenu i jodu - składników kluczowych dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych. Z tego powodu naukowcy postanowili sprawdzić, czy istnieje związek między regularnym spożyciem ryb przez dzieci a ich zachowaniem społecznym w późniejszych latach.

Ryby bogate w składniki wspierające rozwój mózgu

W badaniu wykorzystano dane zebrane w ramach projektu Children of the 90s, który od lat śledzi losy rodzin z południowo-zachodniej Anglii. Projekt ten otrzymał ostatnio 5,2 miliona funtów, by kontynuować badania nad zdrowiem i rozwojem dzieci w południowo-zachodniej Anglii. Zgromadzone dane posłużyły już do stworzenia tysięcy publikacji naukowych.

Przeanalizowano dotychczasowe informacje o prawie 6000 dzieci, koncentrując się na ich diecie w wieku siedmiu lat oraz zachowaniach społecznych w wieku siedmiu, ośmiu i dziewięciu lat. Średnie tygodniowe spożycie ryb wyniosło 123 gramy. Wyniki pokazują, że:

  • 7,2 proc. dzieci nie jadło ryb wcale,
  • 63,9 proc. spożywało od 1 do 190 gramów ryb tygodniowo,
  • 28,9 proc. jadło więcej niż 190 gramów ryb tygodniowo, co odpowiada ponad dwóm porcjom.
Paluszki rybne nie takie złe? Lepsza taka ryba niż żadna123RF/PICSEL

Brak ryb w diecie to mniej życzliwe zachowania

Badacze odkryli, że dzieci, które nie spożywały ryb, były aż o 35 proc. bardziej narażone na wykazywanie "suboptymalnych zachowań prospołecznych" w wieku siedmiu lat w porównaniu z tymi, które jadły co najmniej 190 gramów ryb tygodniowo, a w wieku dziewięciu lat ta różnica wzrosła do 43%.

Zachowania prospołeczne obejmują życzliwość, dzielenie się oraz przyjazne interakcje z innymi dziećmi. Choć badanie nie wykazało różnic w poziomie inteligencji u ośmiolatków w zależności od ilości spożywanych ryb, to wpływ na zachowanie społeczno-emocjonalne był widoczny. Co ciekawe, prawie połowę (46 proc.) całkowitej konsumpcji ryb stanowiły tzw. produkty panierowane, jak paluszki rybne czyli nie chodziło o najzdrowszą możliwą opcję. 

Nasze wcześniejsze badania pokazały, że spożywanie ryb w ciąży może mieć pozytywny wpływ na rozwój dziecka. Nasze najnowsze wyniki potwierdzają, że jedzenie ryb przez dzieci wiąże się z najlepszym rozwojem zachowań prospołecznych
podsumowuje prof. Caroline Taylor z Uniwersytetu Bristolskiego.
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?