Nie bez przyczyny wygląda jak mózg. Poprawia czas reakcji i pamięć

Jak dowiadujemy się z nowego badania University of Reading opublikowanego w czasopiśmie naukowym Food & Function, dorośli zjadający garść orzechów włoskich na śniadanie, doświadczali długotrwałej poprawy czasu reakcji oraz wzrostu wydajności pamięci na kilka godzin. Odkrycia te wzmacniają tezę, że orzechy włoskie są korzystne dla funkcjonowania mózgu.

Jogurt, orzechy, miód, a do tego owoce - to połączenie jadane na śniadanie m.in. przez Greków
Jogurt, orzechy, miód, a do tego owoce - to połączenie jadane na śniadanie m.in. przez Greków123RF/PICSEL

Zespół badawczy Badacze University of Reading udowodnił, że spożycie śniadania bogatego w orzechy włoskie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu przez cały dzień - najwyraźniej nie bez przyczyny wyglądają one jak nasze miniaturowe "centrum dowodzenia". Jak przekonuje prof. Claire Williams, główna autorka badania, badanie to wzmacnia argumenty na rzecz orzechów włoskich jako pożywienia dla mózgu, którego nie powinniśmy ignorować.

Garść orzechów włoskich na śniadanie może dać młodym dorosłym przewagę umysłową w momentach, gdy muszą działać na najwyższym poziomie. Szczególnie ekscytujące jest to, że tak prosta zmiana w diecie może przynieść mierzalne korzyści dla zdolności poznawczych
tłumaczy.

Orzechy włoskie to pożywienie dla mózgu

Naukowcy zrekrutowali 32 zdrowych dorosłych w wieku od 18 do 30 lat i losowo przydzielili ich do grupy eksperymentalnej lub kontrolnej. Grupa eksperymentalna zjadła posiłek składający się z musli i jogurtu waniliowego zmieszanego z 50 g rozdrobnionych orzechów włoskich, podczas gdy śniadanie grupy kontrolnej składało się z jogurtu i musli bez orzechów. Aby dopasować posiłki pod względem makroskładników, masy i kaloryczności, do śniadania grupy kontrolnej dodano 40 g roztopionego masła.

Po tygodniu uczestnicy ponownie wzięli udział w badaniu, ale tym razem spożyli posiłek, którego wcześniej nie jedli. Przed i po śniadaniu - po dwóch, czterech i sześciu godzinach - przeprowadzono badania krwi oraz testy poznawcze i EEG. Wnioski?

Już po jednym śniadaniu bogatym w orzechy włoskie uczestnicy wykazali szybszy czas reakcji w zadaniach poznawczych mierzących funkcje wykonawcze, czyli zestaw umiejętności mentalnych potrzebnych do zarządzania codziennymi zadaniami, jak planowanie, rozwiązywanie problemów czy dostosowywanie się do nowych sytuacji, a efekt ten utrzymywał się przez cały dzień.

Długotrwałe zalety orzechów na śniadanie

Wyniki dotyczące pamięci były mieszane – w porównaniu z grupą kontrolną, uczestnicy spożywający orzechy mieli gorszą pamięć po dwóch godzinach, ale po sześciu godzinach przewyższali grupę kontrolną. Naukowcy uważają, że może to wynikać z wolniejszego wchłaniania korzystnych kwasów omega-3 i białek zawartych w orzechach.

Nagrania EEG ujawniły zaś różnice w aktywności mózgu między grupą spożywającą orzechy a grupą kontrolną podczas testów pamięci i funkcji wykonawczych. Różnice te były widoczne w obszarze czołowo-ciemieniowym, który jest związany z pamięcią epizodyczną, uwagą i funkcjami wykonawczymi, jak przełączanie się między zadaniami.

Orzechy pogarszają nastrój?

Co ciekawe, "nieoczekiwanie negatywny" i niezgodny z wcześniejszymi badaniami był za to wpływ orzechów na nastrój. Naukowcy sugerują, że jednym z możliwych powodów obniżonego nastroju uczestników – zwłaszcza zaraz po posiłku – mogły być smak, zapach i ogólna atrakcyjność posiłku z orzechami, które ocenili gorzej niż posiłek kontrolny.

Niemniej, jest to pierwsze badanie analizujące natychmiastowe efekty spożycia orzechów włoskich na funkcjonowanie mózgu u młodych dorosłych i potrzebne są dalsze, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób orzechy włoskie wywołują te korzystne efekty.

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press