Sekretna broń do walki o zdrowe serce. Masz ją w swojej kuchni
Świeży, suszony czy w zalewie? Nowe badanie pokazuje, że nie ma to żadnego znaczenia, bo regularne dodawanie jakiejkolwiek postaci czosnku do diety pomaga utrzymać pod kontrolą zarówno poziom cukru, jak i cholesterolu.
Metaanaliza 22 wcześniejszych badań obejmujących 29 randomizowanych kontrolowanych eksperymentów, przeprowadzona przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach potwierdza, że spożywanie czosnku wiąże się z niższym poziomem glukozy i niektórych rodzajów cząsteczek tłuszczu.
Glukoza i lipidy to kluczowe dla organizmu składniki odżywcze, które dostarczają energii i są podstawą szerokiej gamy elementów budulcowych. Nowoczesne diety często idą jednak zbyt daleko, zwiększając ryzyko związanych z nimi problemów zdrowotnych, podobnie zresztą jak szereg innych wyborów związanych ze stylem życia, od spożycia alkoholu po aktywność fizyczną.
Jak się jednak okazuje, w kuchni większości z nas znajduje się coś, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu zarówno cukru, jak i cholesterolu. A mowa o czosnku, który od dawna kojarzy się ze zdrowiem, a po nowej analizie wcześniejszych badań ostatecznie powiązano go z regulacją lipidów i poziomem glukozy.