Sekretna broń do walki o zdrowe serce. Masz ją w swojej kuchni
Świeży, suszony czy w zalewie? Nowe badanie pokazuje, że nie ma to żadnego znaczenia, bo regularne dodawanie jakiejkolwiek postaci czosnku do diety pomaga utrzymać pod kontrolą zarówno poziom cukru, jak i cholesterolu.
Metaanaliza 22 wcześniejszych badań obejmujących 29 randomizowanych kontrolowanych eksperymentów, przeprowadzona przez naukowców z Southeast University i Xizang Minzu University w Chinach potwierdza, że spożywanie czosnku wiąże się z niższym poziomem glukozy i niektórych rodzajów cząsteczek tłuszczu.
Glukoza i lipidy to kluczowe dla organizmu składniki odżywcze, które dostarczają energii i są podstawą szerokiej gamy elementów budulcowych. Nowoczesne diety często idą jednak zbyt daleko, zwiększając ryzyko związanych z nimi problemów zdrowotnych, podobnie zresztą jak szereg innych wyborów związanych ze stylem życia, od spożycia alkoholu po aktywność fizyczną.
U zdrowych osób metabolizm glukozy i lipidów jest precyzyjnie regulowany. Zaburzenia metabolizmu glukozy i lipidów mogą prowadzić do szeregu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy, cukrzycy i stłuszczenia wątroby
Czosnek w diecie czyni cuda
Jak się jednak okazuje, w kuchni większości z nas znajduje się coś, co może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu zarówno cukru, jak i cholesterolu. A mowa o czosnku, który od dawna kojarzy się ze zdrowiem, a po nowej analizie wcześniejszych badań ostatecznie powiązano go z regulacją lipidów i poziomem glukozy.
Stwierdzono, że u osób, które włączyły czosnek do swojej diety, poziom glukozy we krwi był niższy, co stanowiło wskaźnik lepszej długoterminowej kontroli glikemii, więcej tak zwanego "dobrego" cholesterolu w postaci lipoprotein o dużej gęstości (HDL), mniej tak zwanego "złego" cholesterolu lub lipoprotein o małej gęstości (LDL) i ogólne obniżenie poziomu cholesterolu.
Skąd bierze się skuteczność czosnku?
Dane nie są wystarczająco kompleksowe, aby wykazać bezpośrednią przyczynę i skutek, ale zdecydowanie sugerują, że ta pospolita roślina może być dobrym sposobem na kontrolowanie poziomu glukozy i lipidów. Naukowcy uważają jednak, że różne aktywne składniki czosnku pomagają na różne sposoby, w tym poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego - rodzaju zużycia komórek, które może prowadzić do takich problemów, jak choroby układu krążenia.
Czosnek zawiera również związek przeciwutleniający zwany alliiną, który wcześniej powiązano z zarządzaniem poziomem glukozy we krwi, lipidami we krwi i mikrobiomem jelitowym. Jest więc prawdopodobne, że kombinacja tych efektów powoduje takie efekty.
Warto też odnotować, że testy uwzględnione w metanalizie trwały od trzech tygodni do roku i obejmowały badania z użyciem kilku różnych postaci czosnku: surowego czosnku, dojrzałego ekstraktu czosnkowego i sproszkowanego w tabletkach - wszystkie były tak samo skuteczne.
***
Co myślisz o pracy redakcji Geekweeka? Oceń nas! Twoje zdanie ma dla nas znaczenie.
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!