Słodkie napoje to zło wcielone. Nawet 3,4 mln chorych rocznie
Słodzone napoje, jak napoje gazowane czy energetyczne, są tworzone tak, by były jak najsmaczniejsze. Dzięki dużej słodkości stymulują ośrodki przyjemności w mózgu, co sprawia, że trudno się im oprzeć, jednak za tą początkową przyjemnością kryją się poważne zagrożenia dla zdrowia.
Napoje słodzone cukrem mają znikome wartości odżywcze, a ich regularne spożywanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, jak próchnica, otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby serca. Zgodnie z najnowszym badaniem przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Tufts w USA, co roku na całym świecie z powodu spożywania słodzonych napojów rozwija się około 1,2 mln nowych przypadków chorób sercowo-naczyniowych oraz 2,2 mln nowych przypadków cukrzycy typu 2.
Globalny problem zdrowotny
Chociaż w niektórych krajach rozwiniętych spożycie słodzonych napojów spada, badanie pokazuje, że w wielu regionach świata, szczególnie w krajach rozwijających się, napoje te wciąż stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W niektórych miejscach problem jest szczególnie poważny, np. w Meksyku prawie jedna trzecia nowych przypadków cukrzycy jest związana z konsumpcją słodzonych napojów, w Kolumbii ta liczba sięga niemal połowy wszystkich nowych przypadków cukrzycy, a w RPA około 28 proc. nowych przypadków cukrzycy i 15 proc. nowych przypadków chorób serca można przypisać spożywaniu napojów słodzonych cukrem.
Napoje słodzone cukrem są intensywnie promowane i sprzedawane w krajach o niskim i średnim dochodzie. Społeczności te nie tylko spożywają szkodliwe produkty, ale także często nie są odpowiednio przygotowane do radzenia sobie z długoterminowymi skutkami zdrowotnymi
Czym są napoje słodzone cukrem?
Badanie definiuje napoje słodzone cukrem (SSB) jako każdy napój z dodatkiem cukru, który dostarcza co najmniej 50 kilokalorii na porcję o pojemności 8 uncji (około 240 ml). Do tej kategorii zaliczają się napoje gazowane, energetyczne, soki owocowe z dodatkiem cukru, poncze, lemoniady i napoje typu „agua fresca”.
Z definicji wykluczono jednak słodzone mleko, 100% soki owocowe i warzywne oraz napoje słodzone sztucznie, choć badacze zauważają, że nadmierne spożycie tych produktów również może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Cukier w napojach jest szybko trawiony przez organizm, co prowadzi do gwałtownego wzrostu jego poziomu we krwi, nie dostarczając przy tym prawie żadnych wartości odżywczych. Regularne spożywanie takich napojów może prowadzić do przyrostu masy ciała, insulinooporności i innych problemów metabolicznych, które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Według badania napoje słodzone cukrem są przyczyną około 80 tys. zgonów z powodu cukrzycy typu 2 oraz 258 tys. zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych rocznie. Eksperci podkreślają, że konieczne są globalne działania, zwłaszcza w krajach Ameryki Łacińskiej i Afryki, gdzie konsumpcja słodzonych napojów jest wysoka, a skutki zdrowotne szczególnie poważne.
Potrzebujemy pilnych, opartych na dowodach interwencji, aby ograniczyć spożycie napojów słodzonych cukrem na całym świecie, zanim jeszcze więcej żyć zostanie skróconych przez ich wpływ na cukrzycę i choroby serca
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!